Без мощни дезинфeктанти в дома

Без мощни дезинфeктанти в дома - картинка 1

Водят до алергии, не са за всекидневна употреба

Смяната на всеки сезон често е стимул за домакините да направят основно почистване. Френски екип направи мащабно проучване на 77 продукта за поддържане на хигиена в дома, за да установи дали не съдържат вредни за здравето съставки. Данните от него са публикувани в Huffington Post.

Вниманието е насочено най-вече върху дезинфектанти, антибактериални средства, корозивни продукти, които са потенциални алергени и са вредни за природата. След анализ изследователите стигат да извода, че едни от най-често използваните дезинфектанти в дома допринасят за създаване на така наречените устойчиви на антибиотици микроорганизми. 

„Да премахнем всички бактерии от повърхностите около нас е вредно за имунната система и намалява нейната борбеност и съпротивителни сили“, твърдят изследователите на страниците на сп. „60 милиона консуматори“, които са инициатори на проучването.

По-разумно е да не се използват дезинфектанти за пода като Sanytol и антибактериални препарати. Според учените в тях има съставки, които са твърде силни за всекидневна употреба. А алергените в тях могат да отключат сенна хрема, екзема и да станат причина за дихателни нарушения.
Още няколко препарата са в негативния списък. Те са с марката Ajax – с евкалипт, лимон, мента и джинджифил –  за измиване на пода, които, според анализа, също имат опасни молекули. Алергените могат да отключат сенна хрема, екзема и да станат причина за дихателни нарушения, предупреждават учените.

Мона Василева/Noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове