Бежанската криза: Всеки срещу всеки в ЕС

Рано или късно много държави в ЕС, ще бъдат принудени да затворят вратите си за имигрантите

 

1/ЕС разделена повече от всякога поради липсата на съгласие относно кризата с бежанците. Австрия и балканските страни обявиха нови ограничения срещу бежанци, Гърция заплашва да се присъедини към тях като развали споразуменията с ЕС. Унгария отказва да приема повече имигранти и ще проведе референдум "само унгарците решават с кого да живеят"
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас,
призова в сряда Европейския съюз да спазва решенията на Съюза по отношение на разпределението на тежестта на бежанците и предупреди, че ако те не го направят - Атина ще блокира бъдещите споразумения. Предупреждението на Ципрас идва на фона на решението на балканските страни за допълнителни мерки, които ще ограничат движението и влизането на имигранти. Тези стъпки ще съдадът "тапа" по пътя на бежанците намиращи се в Гърция.

Атина наскоро протестира ограничения за движение,
определени от различни страни в Европа, включително границата между Австрия и Словения и между Македония и Гърция. Ограниченията за движение в границите на страните от Балканите и Европа изострят още повече тежкото положение на мигрантите блокирани в Гърция, които искат да продължат от север към по-богатите страни на континента. "Ние няма да толерираме ситуация, в която някои страни ще изградят огради и стени без да са приели и един бежанец", каза Ципрас. "Гърция ще изисква за спазване на ангажиментите на страните от ЕС за приемане на бежанци."
Според гръцкият премиер е неприемливо страни от ЕС да се отказват от ангажименти и тежестта на кризата да пада изцяло на Гърция.
Той каза, че ще се срещне с политическото ръководство в Гърция, за да формулират обща позиция преди срещата на върха на ЕС за кризата в мигрантите  която ще се проведе в началото на следващият месец.
На среща проведена във Виена - Словения, Хърватия, България, Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия,
се споразумяха да засилят граничния контрол. В края на срещата предупредиха, че рано или късно ще бъдат принудени да затворят вратите си за имигрантите. Унгария която твърдо против политиката за имигрантите в Европейския съюз - обяви, че ще проведе референдум, който ще реши дали да участва в програмата за квоти за прием на бежанци в ЕС.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове