Бежанската заплаха: ЕК обмисля нова помощ за България

Бежанската заплаха: ЕК обмисля нова помощ за България - картинка 1
Снимка: AP

Страната ни има добра защита на границите, но при необходимост, ще получи хуманитарна помощ, обяви еврокомисарят Кристалина Георгиева

9/Европейската комисия обсъжда дали да не предостави допълнителна помощ на България във връзка с евентуална заплаха от нова бежанска вълна. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева. „България вече има отпуснати средства – получи 10 млн. евро спешна помощ. В момента обсъждаме дали именно поради риска от преминаване на потока към България, да помогнем на България, да мислим за нея, преди да е станало късно“, каза Георгиева.

Тя посочи, че европейският инструмент за хуманитарна помощ е 300 млн. евро през тази година и по още 200 млн. евро за следващите две години – пари, които са на разположение на държавите веднага при случай на нужда.

По повод проблема на гръцко-македонската граница, където над 11 хиляди мигранти стоят със седмици в очакване да преминат към Европа, европейският комисар обясни, че в момента най-важното е да се осигури необходимата хуманитарна помощ. „Храна, вода, подслон, лекарства. Ние мобилизирахме системата за гражданска защита, България също помага. Но много по-важно е това, че създадохме нов финансов инструмент да помагаме в хуманитарни кризи в Европа. Когато бях в предишната си позиция, той много ни липсваше“, коментира Георгиева.

Тя обаче не отговори директно на въпроса какво следва за Европа и в частност за България след решението за затваряне на Балканския маршрут за бежанците.

„Две неща да кажем тук. Първото е, че трябва да разбиваме мрежите за трафик на хора. Това е проблем, който не се е родил миналата година, но докато не ни опари нас в Европа, не му обръщахме достатъчно внимание. Те са вече конкуренти с дрогата, от гледна точка на това какви огромни печалби носят. И второ България през последните години, защото беше първата, която почувства потока на бежанците като проблем, доста направи и за охрана на външните граници и за това да е готова. И ако, не дай си Боже, потокът тръгне към нас, аз си мисля, че ние сме по-напред от много други страни в това да сме готови за него“.

Във връзка с това решение Европейската комисия създаде механизъм за подкрепа на Турция, на която бяха отпуснати 3 млрд. евро. Средствата са предназначени за финансиране на спешните нужди от хуманитарна помощ за бежанците и приемните общности в Турция – главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование. Те ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, главно по линия на хуманитарна помощ и Инструмента за предприсъединителна помощ.

Две трети от общия размер на помощта се осигуряват от държавите членки, като на България се падат 6 млн. евро. Вчера правителството възложи на парламента да ратифицира споразумението, като премиерът Бойко Борисов уточни, че средствата отиват директно в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове