Бежанските центрове - бомба паднала

Бежанските центрове - бомба паднала - картинка 1

По-малко от 1000 чужди граждани се намират в центровете за временно настаняване. В същото време бежанци загиват докато преминават нелегално границата ни

9/ Само 955 чужди граждани се намират в центровете за временно настаняване към Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутат от управляващата коалиция, съобщи БГНЕС.

Свободните места за настаняване в бежанските центрове към 16 март са 4175.

В центъра за бежанци в квартал “Овча купел” в София има настанени 169 чужденци при капацитет 860. При общ капацитет за 370 души в центъра във “Враждебна” са настанени 66, а на Военна рамка при 800 души капацитет, има 342-ма чужди граждани. Извън София има три центъра, в които са настанени бежанци и мигранти. В Харманли при капацитет от 2710 души има 285 чужди граждани.

 

В село Баня има 54 бежанци при капацитет от 70, а в село Пъстрогор при капацитет от 320 има настанени 39 чужди граждани. Според закона в бежанските центровесе настаняват само чужденци, търсещи международна закрила до приключване на административното производство по предоставяне на закрила. В момента, в който получат статут, те трябва да напуснат лагерите и да се регистрират на определен адрес.

След първата вълна през 2013 година обаче, когато в България дойдоха около 10 хиляди бежанци, а места за настаняване нямаше, повечето от потърсилите убежище у нас, напуснаха страната. Сега мигрантите вече знаят, че България не се отнася добре с тях, а и не е подходяща дестинация заради ниския стандарт на живот и безработицата в страната.

Заради затварянето на така наречения Балкански път обаче страната ни се готви за евентуалното посрещане на нова голяма вълна, търсеща убежище. Прогнозите са за евентуален поток от 10 до 30 хиляди души и ако се окажат верни, 6000-те хиляди места в центровете за настаняване може да се окажат недостатъчно.

С тези аргументи ДАБ започна да търси евентуални нови сгради за преустройване в бежански центрове. Последният случай, в който ставаше дума за стара казарма в Кресна обаче, доведе до нови протести от местното население и отказа местните власти от това намерение. Засега.

 

Снимка: "Флагман"

Намериха разложени трупове на браздата

Засега обаче по-чести са нещастните случаи с бежанци, които се опитват да преминат нелегално границата ни в опитите си да достигнат до други държави в Европа.

Днес Патрул на Гранична полиция се натъкна на ужасяваща гледка докато обхождал участък от граничната бразда в района на Малко Търново, съобщи "Флагман". Изданието цитира свидетел, който видял на два пъти днес линейката за мъртъвци на отделението по „Съдебна медицина” към МБАЛ-Бургас да влиза и да излиза по главния път между село Младежко и Малко Търново. Граничарите попаднали на тяло на мъж, в първоначален стадий на разлагане. На около 300 м от него е намерен втори труп, също на мъж. Състоянието на второто тяло било по-тежко, тъй като от него са ръфали и чакали. Телата са престояли не повече от седмица, каза свидетелят. При първоначалния оглед е установено, че става въпрос за чужденци – бежанци.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове