Безлов: Сътресението в отдел "Наркотици" може да доведе и до сблъсък на групировките

Безлов: Сътресението в отдел "Наркотици" може да доведе и до сблъсък на групировките - картинка 1

Нямаме достатъчно добри механизми за контрол над високопоставени служители, казва анализаторът

Акцията срещу висши полицаи, свързани с наркоразпространението, е доста сериозно сътресение, тъй като отдел "Наркотици" е една от ключовите служби в ГДБОП, коментира в сутрешния блок на bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Самата служба ГДБОП е ключова и затова често е използвана и за политика, припомни той.

Припомняме, че в края на миналата седмица за рекет на наркогрупи бяха арестувани ръководителите на отдела на наркотици към ГДБОП, а след това премиерът Борисов поиска оставките на зам. главния секретар на МВР и на началника на ГДБОП.

Надявам се, че в случая с тази акция няма политика, а една добра операция с откриване на ключов служител на такава ключова позиция, коментира Тихомир Безлов.

Според него важното тук е, че е замесен човек на много висока позиция, а не редови полицай. Важно е как той е стигнал до този пост. Хората на високи позиции са много опитни и е трудно срещу тях да има разследвания, добави той.

По думите му важното след тази акция е да не се смени едно покровителство с друго, а възможно е и да се стигне до сблъсък между наркогрупировките.

Безлов припомни, че в периода до 2007-2009 г. наркоразпространението е било ясно разграничено по райони, а районите в София почти точно са съвпадали с териториите на всяко РПУ.

Струва ми се, че това, което в момента се случва, също е част от сблъсъка между групировките. Въпросът е едно покровителство да не бъде сменено с друго, заяви той.

По думите му полицаите по цял свят са подложени на натиск от криминалния свят, вкл. върху семействата им.

Той коментира и записите с премиера. Според него това е част от пред-предизборната борба. Другата хипотеза била за "отмъщение с арабски привкус", като е възможно двете хипотези да съвпадат.

Източник: OffNews

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове