Безсмъртен вече 143 години

Безсмъртен вече 143 години - картинка 1
Снимка: pia-news.com

Като за светец или бог, почитаме повече Възкресението му, отколкото Рождество.

8/ На 19 февруари България отбелязва началото на едно безсмъртие. Всяка година на тази дата нацията ритуално коленичи пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това, пише в коментар БГНЕС. Дали е

чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София,

дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет. Един светец, напуснал църквата, революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство с всички народи, борец за национална свобода, който не се опитва да ограничи свободата на другите, аскет и борец срещу корупцията, както сега е модерно да го наречем, без самият да е корумпиран.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес

не е доказано кой е предателят на Апостола.

Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците

Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.

Днес годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с шествия в цялата страна. Във възпоменателната церемония по повод 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски от 18:00 часа ще участва и президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника в София.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове