Бий, бий ги, тези даскали!

Отново нападение в училище…

5/Поредният абсурд с нападение над учител стана.Новината е следната: майка удари учителката на сина си в училище Вчера тя отишла в основното училище в Разград, където учел синът й. Пред класната стая влязла в спор с 58-годишната учителка заради поведението му. Момчето се опитвало да уцели своята преподавателка с хилка за тенис и топка и след направените няколко забележки педагожката ги прибрала, съобщава „Дарик“.

Когато дошъл родител на момчето, учителката излязла да се срещне с него и да върне хилката и топката.

При срещата майката на ученика започнала да обяснява, че няма право да взема хилката на детето й, защото е скъпа, обиждала преподавателката и накрая я ударила по лицето пред смаяните й колеги и ученици.

Не знаем до кога ще продължи това насилие над учителите. Този пореден случай показва само колко ни е сбъркана представата за функцията и ролята на учителите е живота на децата ни. Знаете ли, че от Синдиката на българските учители посочват, че 45% от учителите в училищата са подложени на тормоз от страна на учениците и родителите за изминалата 2015 година.

Но, да посочим един пример в Холандия. Ако подобно нещо се случи там, ръководството на училищното заведение кани и родителя и ученика и му казва следното: „Вие не искате да учите в нашето училище, не уважавате не само по-възрастните, вашите преподаватели, моля търсете си друго училище, където ще се чувствате по-комфортно“. И тук идва логичният въпрос: „Защо тогава в България не става така?“

Накратко: При нас делегирания бюджет не позволява това…

Но, мълчи сърце, да не говорим сега за недостига на държавни пари в сферата на образованието. Просто, ще наблегнем на моралната страна. Помните ли, преди два месеца стана още един подобен инцидент. Ядосана майка, която имала съмнения за физическия комфорт на детето си, нахлу в севлиевското училище СОУ "Васил Левски" и наби учителка по английски език, съобщи „Дарик“.

Причината: Майката била недоволна от грижите, които са положени за физическия комфорт на детето й.

Така, за какво са доволни родителите или не е работа на учителите, нали така? Те не са длъжни да търпят своеволията на „безумните“ родители, които „бранят със зъби и нокти малките си“. А, от какво – никой не знае. Единственото, от което ги защитават по този начин е, случайно да не придобият знание.

И още нещо: децата се влияят от поведението на своите родители. Как искаме те да уважават учителите, когато гледат как ги бият? И то не който и да е, а собствените им родители…

Нямаме идея какво трябва да се направи, за да намалее агресията срещу „даскалите“. Но, в едно сме сигурни, необходимо е да възпитаваме децата си да ги уважават, защото те са тези, които дават знанията, необходими на едно дете, за да стане Човек!

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове