"Бийтълс бяха като оркестър без диригент, преди Джордж Мартин да им придаде форма и звук"

На 90-годишна възраст почина "петият член" на легендарната група

5/Днес ни напусна на 90-годишна възраст легендарният продуцент на Бийтълс Джордж Мартин. Мнозина го наричаха пети член на състава. За кончината на талантливия музикален продуцент съобщи барабанистът на Бийтълс Ринго Стар. 

"Боже, грижи се за Джордж Мартин. На нас ще ни липсва. Благодаря за твоята любов и доброта, Джордж"
, написа в Twitter Ринго.

Той е английски продуцент, композитор, диригент, звукооператор, и музикант. Смята се за един от най-големите продуценти на записи на всички времена, с 30 №1 хит сингъли във Великобритания и 23 №1 хитове в САЩ.

В негова памет нека си припомним историята на великата група, в която големият Джордж Мартин заема важно място.

Годината е 1957, когато шестнадесетгодишният Джон Ленън  сформира скифъл група, заедно с още няколко приятели от училището „Куори Бенк“ в Ливърпул.  Първоначално се наричат Blackjacks, но след като разбират, че има друга банда с такова име се прекръстват на Куоримен (The Quarrymen - Хората от Куори). На 6 юли същата година един от членовете на състава запознава Пол Маккартни с Ленън. Няколко дни по-късно Пол се включва в групата. На 6 февруари 1958 година Джордж е поканен да гледа изпълнения на Куоримен в зала „Уилсън. Първоначално Джон се колебае дали да вземе момчето, заради възрастта му – само 14 годишен. Джордж обаче знае повече акорди и след прослушване, проведено през март, Харисън е приет за соло китарист.

Така се сформира "Бийтълс". През далечната 1962 Кемпферт се съгласява да ги освободи от договора им с Полидор Рекърдс (дотогава те са работили с тази продуцентска къща). Компанията Дека Рекърдс отказва да работи с тях и те сключват договор с продуцента Джордж Мартин от Парлофон. Така те започват работа с него.

След първите записи на Бийтълс в студиото Аби Роуд Джордж Мартин се оплаква на Ъпстейн от свиренето на барабаниста Бест и предлага групата да използва студиен музикант на ударните инструменти.

Бест е освободен от групата и мястото му заема Ринго Стар. Дотогава той участва в групата Рори Сторм и Хърикейнс, като е свирил и с Бийтълс, замествайки Бест, когато той е болен. Мартин все пак наема барабаниста Анди Уайт за една сесия и той свири в песните „Love Me Do“ и „P.S. I Love You“.

През октомври 1962 година излиза сингълът „Love Me Do“, който се качва до 17-то място в класациите във Великобритания.

През ноември групата записва втория си сингъл, „Please Please Me“, последван от телевизионния им дебют, изпълнение на живо в програмата за регионални новини „People and Places“. С нарастването на популярността им във Великобритания, Бийтълс са обсипани с хвалебствия, предвещаващи предстоящата Бийтълмания. Последните им изяви в Хамбург са през ноември и декември 1962 година. За малко повече от година и половина там те имат изпълнения през 270 вечери. И така може да се каже, че Мартин "изстрелва групата" на върха. И още малко исторически факти:

Веднага след умерения успех на „Love Me Do“ сингълът „Please Please Me“ е по-успешен и достига второ място в британската класация след издаването си през януари 1963 година. Джордж Мартин първоначално възнамерява да запише дебютния албум на групата на живо в Кавърн Клъб, но не одобрява акустиката му и решава да направи записите в студиото Аби Роуд. Включени са десет песни, характерни за репертоара на Бийтълс по това време, както и четирите, издавани преди това като сингли.

Издаден през март 1963 година, албумът „Please Please Me“ достига първо място в британската класация. С това поставя началото на поредица, включваща единадесет от дванадесетте студийни албума на Бийтълс, които стават първи във Великобритания.

И така, приносът на Мартин за световната революция на "Бийтълс" е огромен. Джордж е свързан със създаването на 23 невероятни сингъла, заемащи първа позиция в САЩ и на 30 във Великобритания. Той стои зад аранжимента на световни хитове като „Yesterday” и “A Day in the Life”.

Джордж Мартин е работил с групата неотлъчно по над 700 записа.

Той беше един от най-титулуваните продуценти в историята. В неговата кариера фигурират 30 композиции, издигнали се до върха на британския хит-парад и 23 песни, заели първо място в американските чартове. 

През 1996 година той се сдоби с рицарско звание и получи от кралица Елизабет Втора Ордена на Британската империя.

Ще завършим с едно много точно сравнение на арт редакторът на Би Би Си Уил Гомперц. Той определи сър Джордж като "мечтател". "Бийтълс бяха като оркестър без диригент, преди мечтателят Джордж Мартин да им придаде форма и звук. Един чудесен човек", написа Гомперц.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове