Бил Косби е първата звезда, осъдена на затвор в кампанията #MeToo

Бил Косби е първата звезда, осъдена на затвор в кампанията #MeToo - картинка 1

81-годишният Косби е обявен за "брутален сексуален хищник", което е специален статут, който остава неразделна част от репутацията му до края на дните му

Бил Косби, една от най-прочутите звезди от американския шоубзинес в продължение на десетилетия, бе осъден на до 10 години затвор заради три случая на изнасилване. Той бе признат за виновен през април при особено тежки обстоятелства на извършване на престъпленията, а днес съдия от щатски съд в Пенсилвания произнесе присъдата, предвиждаща между 3 и 10 години лишаване от свобода в местен затвор, глоба от 25 000 долара и плащане на разходите по делото.

Освен това 81-годишният Косби е обявен за "брутален сексуален хищник", което е специален статут, който остава неразделна част от репутацията му до края на дните му. Той изисква осъденията да се регистрира в специален списък и където и да отиде, местната общност бива предупреждавана, че в квартала или града живее опасен сексуален насилник. Жителите и в частност училищата ще бъдат уведомявани на кой адрес живее и какви са престъпленията му.

Косби ще трябва да има специален надзорник в полицията и всеки месец да се подлага на терапия.

Преди да напусне затвора той ще трябва да премине през серия психологични и психиатрични изследвания, за да се прецени дали и каква заплаха представлява освобождаването му.

Това е голям ден за движението #MeToo, защото човекът, известен като "американски татко" за пример и един от символите на борбата на чернокожите американци за граждански права, завършва живота си с пълен морален провал.

По-вероятно е съдията в крайна сметка да избере най-краткият срок затвор от 3 години, включително защото Косби е много възрастен и напълно сляп. Адвокатите му вече казаха, че ще обжалват присъдата, ако тя е осъдителна. Това ще стане, докато клиентът им е зад решетките, защото съдията нареди той да бъде незабавно задържан и отведен в затвора.

Най-тежкият случай, за който бе признат за виновен е с бившата му приятелка Андреа Констанд, която той упоил и изнасилил в дома ѝ във Филаделфия през 2004 г. Над 50 други жени го обвиниха в сексуално посегателство и насилие в продължение на десетилетия, но повечето случаи бяха твърде стари, за да бъдат допуснати в процеса. Не е ясно колко от тези обвинителки ще потърсят правата си в граждански дела за милиони долари обезщетения.

Първият процес срещу Косби през 2017 г. бе прекратен заради неспособност на съдебните заседатели да постигнат единодушие за вината или невинността му. Скоро след това една след друга жени започната да разкриват случаи на посегателства и изнасилвания, останали ненаказани, защото извършителите са известни мъже. Така се появи и движенията #MeToo и #TimesUp.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове