Билети или карти, моля…

Билети или карти, моля… - картинка 1

Абе, я се спасявай, нямам

5/Изтървах си маршрутката, с която стигам най-бързо до работа. Остава ми да изчакам автобус на градския транспорт, но пък нямам карта, а в близост до спирката не се продават билети. Нищо! Ще си купя от шофьора.

Той е задължен да продава билети!

В случай, че той е отказал да стори това след качването ми в превозното средство без основателна причина, а контрольорите ми наложат глоба, мога да обжалвам съставения ми акт за административно нарушение.

Да, обаче, правилата важат само за някои… На задната седалка на автобуса се возят група хора от ромски произход. Контрольорът минава, проверява всички пътници, но тях – пропуска.

Дали от страх, дали от нежелание, не знам…

И това не е единичен случай, за съжаление. Практика е! Отчасти е разбираемо, защо контрольорите не желаят да проверяват ромите, предвид буйната реакция, която имат. Но не може законите да важат за едни, а за други-не. Нали помните

как Франция ни върна ромите през 2010 година, защото живеели незаконно там.

Това показва, че може би ние сме си виновни, защото сме си ги научили така, да не живеят по правилата.

И пътуването гратис е най-елементарният пример, как „братята“ са по-равни и привилигировани от българите. За да бъдем още по-точни, ще припомним, че преди време от БТВ бяха направили допитване сред ромите, живеещи в кв. „Факултета“ на тема: Кога за последен път са си купували билет за градския транспорт в София? Какъв мислите беше отговорът на 70% от запитаните? От 10-15 години… Представяте ли си? Нужно беше да уточним, че участващите бяха само роми, които пътуват всеки ден. А на въпроса „не Ви ли е страх от глоба?“, те отговарят, че

„няма кой да ги глоби, защото просто в този автобус не се качват контрольори“

С този пример доказва още веднъж факта, че за ромите няма правила, няма закони. Разбираме, че дори и да глобят един от тях, той няма да си плати глобата, напротив, може дори и да набие контрольора.

Но, знаете ли, не са толкова виновни братята роми, колкото нашите власти. Те са допуснали хората от малцинството да

„не играят по правилата“, защото просто те се чувстват безнаказани.

Знаете ли какво гласи германското законодателство, за „бежанците от Балканите“. Там, през първите три месеца от престоя си те нямат право на социални помощи. Това правило има за цел да ограничи така наречения „социален туризъм” в Европа. Едва след изтичането на трите месеци се извършва проверка кой на какви социални помощи има право.

На гражданите от страни, членуващи в ЕС, им се полагат детски надбавки, но не и помощи за безработни, известни в Германия като „Харц-4”. Междувременно и Европейският съд в Люксембург потвърди валидността на този германски закон.

Затова и Германия е една от най-развитите икономики в Европа. Защото има закони, които трябва да се спазват иначе изхвърчаш. Докато в нашата мила родина, правилата са само за една част от населението. Така че другият път, когато се возиш в градския транспорт в София, трябва да си спомниш максимата „всички сме равни, но някои са по-равни“, и… да си купиш билет.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове