Бионични очи, роботизирани крайници, изкуствена кръв... Превръщаме ли се в киборги?

Бионични очи, роботизирани крайници, изкуствена кръв... Превръщаме ли се в киборги? - картинка 1

Колко далеч сме наистина от възможността да подменим остарелите си тела, запазвайки само помъдрелите мозъци?

Малко преди Коледа 2013 г. за един от пациентите на голяма френска болница наистина се случва чудо – собственото му биологично сърце беше подменено с изцяло механично. Това е първата трансплантация на напълно изкуствено сърце на човек. Поради сантиментални причини трансплантацията на сърце е важна, но днес почти няма човек в зряла възраст, който да не е заменил някоя своя част ­ зъбни имланти, изкуствени стави, очни протези, гръбначни прешлени, изкуствена роговица, сърдечни клапи, да не говорим за силиконовите подобрения.

В стремежа си да удължат човешкия живот, учените не спират да ни изненадват. Вече са разработени дори изкуствени полимерни клетки.

Учени от руския град Челябинск създадоха изкуствен черен дроб. Има изкуствени мускули, 100 пъти по­-мощни от истинските! Бионични протези, които се управляват със силата на мисълта, заместват изгубени или парализирани крайници. Като тези на израелската Argo Medical Technologies, които позволяват на парализирани хора да ходят отново!

И скоро могат да заменят не само части, но и цялото тяло.

Първите бионични очи бяха имплантирани във Великобритания още през 2008 г. Изкуственият панкреас, например, е технология, функционален заместител на ендокринната (хормоналната) част на панкреаса. Французите разработват мозъчни импланти срещу депресия и затлъстяване. Изобретени са дори разтвори, които заместват кръвта и са способни да осигуряват кислород и хранителни вещества за изкуственото тялото и мозъка.

Според науката, човешкият мозък е в състояние да живее 200 години, а човек умира, защото тялото му не е в състояние да поддържа работата на мозъка. Създаването на изкуствено тяло може значително да удължи живота на хората, обявиха американски учени. Това вече не е само идея, по темата се работи.  

Руският милиардер Димитрий Ицков финансира проект за създаването на изкуствено копие на човек. Според плана до 2025 г. трябва се осъществи трансплантация на мозък в животоподдържаща система, която пък ще може да се постави в разработения робот. Целта на милиардера е до 2035 г. да се създаде система, която може да съдържа цялото човешко съзнание.

Ицков обаче не спира до тук: до 2045 г. трябва бъде факт и холограмата, която ще позволи на човека да напусне физическото си тяло и да се пренесе в компютъра. Ето как ще започнем все по­-рядко да се сблъскваме със смъртта. Въображението ни е бедно да си представим какво се ражда в момента в лабораториите, изброяването може да продължи още дълго.

Всъщност някои от най­-интересните проекти се разработват в голяма секретност. По традиция военните се интересуват живо от всичко, което може да им осигури предимство в битка. Войници, които нямат нужда от сън, нямат чувство за страх, безчувствени и със завишен праг на болката -­ това са част от целите, които си поставят учените под пагон.

Не знаем доколко алтернативните войници, разработвани от военните, ще могат да се нарекат хора.

Моралният аспект на тези подобрения е най­-малкото спорен. Моралната дилема, която поставя подмяната на човешкото тяло, е широко коментирана тема. Известният икономист и философ Жак Атали казва, че в нашия модел на общество човекът е сведен до обикновен биологичен материал без душа, която се разглежда като продукт и стока. Неговото безпокойство е, че скоро ще отидем и още по-­далеч, като плодът на човешката утроба ще представлява просто човешки артефакт, създаден по поръчка с предварително избрани характеристики. Може би един ден, с предварително определени памет и самосъзнание. По този начин постепенно човешките същества се превръщат, подобно на други обекти, в предмети на потребление за хората с пари (защото те се продават) и изоставяни, когато нов модел се появи на пазара.

А знаете ли какво е Споделен мозък?

Може би не, но е време да научите, че вече се провеждат състезания за Brain Computer Interface (BCI), т.е. участниците са хора, чиито мозъци са свързани директно с компютрите и така заедно решават определени задачи. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове