Бирата е изобретена в... Китай!

Бирата е изобретена в... Китай! - картинка 1
Бирата е изобретена в... Китай! - картинка 2
Бирата е изобретена в... Китай! - картинка 3

Поданиците на Поднебесната империя познавали пенливото питие далеч преди чехи, германци и белгийци

Учени, пивовари и любители на пенливата напитка дълги години спорят по два фундаментални въпроса, свързани с бирата - чия бира е по-вкусна и кой най-рано се е научил да я вари. Всяка страна, известна с националните си традиции в пивоварството има съответните претенции за това, но

и тук Китай има вероятност да се окаже пръв.

Последните археологически находки свидетелстват, че макар и не добри пивовари в съвременността, китайците са правили пиво далеч преди сегашните капацитети в тази област - чехи, германци, белгийци и други, съобщава БГНЕС.

И така, преди пет хиляди години явно в Китай вече са отмаряли и са се разхлаждали пред чаша бира. За това свидетелстват две помещения, открити в село Мицзиая в долината на реката Въй, в северозападната провинция Шънси. В тях са намерени множество специфични приспособления и предмети за производство на бира. Сред тях има керамични съдове с широки гърла, амфори и други, по вътрешността на които има жълтеникав налеп.

Археолозите твърдят, че тези съдове са се използвали в трите стадия на направата на бира - ферментация, филтриране и съхранение.

По оценка на археолозите артефактите датират от 3400-2900 преди н. е. В съдовете са намерени и суровините от които се прави бира - просо, ечемик и хмел, а повечето от зърната са били смлени, което е необходимо условие за правенето на бира. Освен това като още едно доказателство са и откритите следи от оксалати - соли, които се утаяват при варенето на пивото. Интересен факт е и откриването на ечемик, наред с другите суровини в древната пивоварна. Тази зърнена култура излиза, че е попаднала в Китай още в началото на третото хилядолетие преди н. е. Това е хиляда години преди другите свидетелства за разпространение на ечемика на територията на Китай.




/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове