Бивша външна министърка на Австрия стана директорка в "Роснефт"

Бивша външна министърка на Австрия стана директорка в "Роснефт" - картинка 1

Карин Кнайсъл се прочу преди три години, когато танцува на сватбата си с Владимир Путин

Бивша австрийска външна министърка, която се прочу с това, че танцува с Владимир Путин на своята сватба, получи място в борда на директорите на руския държавен петролен гигант "Роснефт", съобщи британският "Гардиън", цитирайки компанията.

Карин Кнайсъл покани Путин на сватбата си в Гамлиц в югоизточната провинция Щирия близо до словенската граница и снимките от събитието обиколиха света през август 2018 г.

Особено възмущение по света предизвика този кадър, в който младоженката прави реверанс пред руския президент. 

Кадрите, в които Кнайсъл - облечена в традиционна рокля танцува с Путин, бяха излъчени от руската държавна телевизия Russia Today. Заради тях Австрия си навлече остри критики, тъй като съвпаднаха с изгонването на десетки руски дипломати от ред европейския страни след опита да отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитичния агент новичок в английското градче Солсбъри.

Кнайсъл, която формално е безпартийна, беше номинирана за външен министър в предишното австрийско правителство от крайнодясната Партия на свободата. Тя е осъществила първия си контакт с Путин по време на мандата си.

След като напусна правителството през 2019 г., миналата година тя стана гост-колумнист на Russia Today, която е е смятана за пропаганден канал на Кремъл.

В "Роснефт" Кнайсъл ще бъде независим директор, заяви "Роснефт" в изявление след годишното общо събрание на акционерите във вторник. 

Заплатата на бившата външна министърка не беше съобщена. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който днес от четири години е член и председател на съвета на директорите на "Роснефт", получава годишна заплата от 600 000 долара, пише "Гардиън".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове