Бившият депутат Владислав Панев подаде сигнал до финансовия надзор срещу Бойко Борисов

Бившият депутат Владислав Панев подаде сигнал до финансовия надзор срещу Бойко Борисов - картинка 1

Бойко Борисов трябва да бъде проверен дали е нарушил закона при оповестяването на информация за публично дружество, която може да окаже влияние на цените на акциите.

Комисията за финансов надзор (КФН) да провери дали са манипулация на пазара публични изказваният на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, поиска финансистът Владислав Панев, който е съпредседател на "Зелено движение" и доскорошен депутат от "Демократична България".

Панев сезира регулатора за изказване на Борисов пред медиите, излъчено и в профила му във "Фейсбук" на 13 август при посещение в торовия завод "Неохим", в което обсъжда състоянието на предприятието с директора Стефан Димитров.

Тема на разговора е поскъпналият природен газ и трудностите на компанията - производител на изкуствени торове. Димитров казва, че предприятието не работи заради поскъпналия газ, а Борисов подчертава: "В този контекст заводът не работи". Директорът допълва, че 61 души са освободени през август и прогнозира, че през септември ще има нови съкращения на специалисти, които "не можеш да намериш в България". Борисов подхваща, че от 1400 работещи в миналото "сега няма нито един" и това се дължало на сегашните управляващи. В излъчваната във "Фейсбук" обиколка на предприятието двамата с директора коментират, че заводът се е превърнал в "призрачен град" и изглежда като филмов декор.

 

В сигнала си Панев подчертава, че "Неохим" е публична компания, чиито акции се търгуват на борсата и има ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за този тип дружества, защото може да окаже влияние на цената ѝ. "Този ред не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик", отбелязва финансистът. Напомня, че дружеството е обявило рекордна печалба от 75 млн. лв. за полугодието, а спирането на работата през август не е принудително, а предварително планирано. Става дума за обявен на сайта на дружеството планов ремонт, какъвто се провежда всяка година през август.

В сигнала се иска КФН да провери изнесената от Борисов информация и ако тя се окаже вярна, да потърси отговорност от управляващите компанията, които не са информирали за нея инвеститорите.

След видеото на Борисов в "Неохим" Главната инспекция по труда вече провери дружеството, и установи, че няма масови съкращения, за които се твърдеше в него.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове