Бившият кмет на Лондон: Европа е поела по пътя на Хитлер

Бившият кмет на Лондон: Европа е поела по пътя на Хитлер - картинка 1
Снимка: telegraph.co.uk

Борис Джонсън оглавява кампанията за излизане на станата от ЕС

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който оглавява кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, смята, че съюзът е поел по същия гибелен път като Хитлер и Наполеон, като се опитва да създаде европейска супердържава, предаде БТА.

В интервю за в. "Дейли телеграф" Джонсън каза, че ЕС страда от недостиг на демокрация и обединяваща власт и затова е обречен да се провали.

Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят нещо подобно на онова, което се опитва да създаде ЕС, и нещата свършиха трагично, каза Джонсън.

ЕС е един опит да се постигне това по различен начин. Но в основата онова, което липсва на ЕС, е един вечен проблем, който се корени в това, че няма фундаментална преданост към идеята за Европа, смята Джонсън.

Няма единна власт, която хората да уважават или да разбират. Това поражда този масивен вакуум на демокрация, допълва Джонсън, който е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста.

Бившият кмет на Лондон призова британците да се превърнат на 23 юни, когато е референдумът за британското членство в ЕС, в героите на Европа. Така той повтаря призив на премиера Уинстън Чърчил към британците по време на войната.

Джонсън освен това каза, че напрежението между страните - членки на ЕС, е позволило на Германия да стане по-силна в съюза, да поеме контрола над италианската икономика и да разруши Гърция.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове