Бившият кмет на Лондон спечели конкурс за стихотворение срещу Ердоган

Бившият кмет на Лондон спечели конкурс за стихотворение срещу Ердоган - картинка 1

Той ще получи от списанието и парична награда в размер на 1 000 лири

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън стана победител в конкурс на вестник The Spectator за най-оскърбително стихотворение, посветено на президента на Турция Реджеп Ердоган.
 
Бившият лондонски кмет ще получи от списанието и парична награда в размер на 1 000 лири /1 450 долара/.
 
The Spectator обяви провеждането на такъв конкурс по подобие на германския водещ Ян Беверман, който прочете обидно стихотворение за Ердоган през март в ефира на сатиричното тв предаване Neo Magazin Royale. Веднага след това министерството на външните работи на Германия получи вербална нота от страна на Турция, в която се съдържа искане водещият да бъде даден под съд.
 
Германският канцлер Ангела Меркел заяви,
че правителството на Германия е взело решение да удовлетвори искането и да не възпрепятства началото на съдебно преследване срещу сатирика. На него му беше забранено да казва публично 6 строфи от стиха си - иначе го грози глоба от 250 000 евро.

Борис Джонсън, чийто прадядо е турчин, се възмути от изправянето на германския водещ пред съда.
 
"Ако някой иска да се пошегува с президента на Турция, той трябва да може да го направи в която и да е било европейска страна, включително и в самата Турция", каза бившият кмет на Лондон в интервю за швейцарския вестник Die Weltwoche.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове