БНТ пусна карта на Украйна без Крим, посолството писа на Кошлуков

БНТ пусна карта на Украйна без Крим, посолството писа на Кошлуков - картинка 1

Киев припомня на телевизията каква е официалната позиция на България за анексията на полуострова

Гаф на Българската националта телевизия (БНТ) предизвика реакция от посолството на Украйна у нас. В централна емисия "Новини" на 18 септември, при отразяването на новина за открита стрелба в Киев телевизията е пуснала карта за онагледяване, на която обаче видимо Крим не е част от Украйна.

Днес от дипломатическата мисия реагираха, като разпространиха чрез фейсбук профила си писмо, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. В него се настоява за предприемане на мерки за опровержение и се припомня каква е официалната позиция на България за анексирането на полуострова от Русия.

Ето какво посочват от мисията на Украйна у нас:

"Като се има предвид, че Република България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН (...) от 27 март 2014 година "Териториалната цялост на Украйна" и резолюция на Генералната асамблея на ООН "Ситуацията с правата на човека в АРК и гр. Севастопол (Украйна)" от 15 ноември 2016 година, а също така последователно подкрепя териториалната цялост и държавния суверенитет на Украинската държава, в съответствие на Закона за радиото и телевизията на Република България (...), разчитаме да се вземат необходими мерки за опровержение и информирането на уважаемите български зрители за появила се грешка."

"Също така, с оглед на систематическите усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпна окупация и анексия на АР Крим, обръщаме се с молба към всички дирекции в БНТ да им се припомни относно официалната позиция на Република България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверинитет на Украйна."

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове