БОЕЦ осъди прокуратурата за изнасяне на клевети пред евродепутатите

БОЕЦ осъди прокуратурата за изнасяне на клевети пред евродепутатите - картинка 1

Гражданското сдружение осъди прокуратурата заради клеветнически твърдения, изнесени от зам.-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в ЕП

Гражданското сдружение БОЕЦ осъди прокуратурата заради клеветнически твърдения, изнесени от заместник-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, пише EURACTIV.

Присъденото обезщетение е 4000 лева, но знаковото в случая е поведението на държавното обвинение, което обяснява, че няма нужда да доказва твърденията си за гражданите.

Машева е казала писмено пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, защото е увредила “икономически интереси“ на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки срещу прокуратурата, “включително и такива с медиен и политически характер“.

След твърдението, че връзките на БОЕЦ с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия е “очевидна и може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация (критиките й срещу прокуратурата – б.р.) са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“.

Твърденията на Машева са изпратени до комисията ЛИБЕ през септември 2020 година. Тогава главният прокурор не пожела да отиде да говори пред Европейския парламент лично и изпрати своя заместничка. По същото време в България десетки хиляди граждани протестираха с искане за неговата оставка и тази на тогавашния премиер Бойко Борисов.

След завеждане на делото за клевета от БОЕЦ, прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си.

Съдът намира за напълно доказани твърденията на БОЕЦ, че твърденията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ.

По този начин Прокуратурата на Република България по недопустим начин, въпреки че е държавна институция, злепоставила ищеца без каквато и да било конкретика и без доказателства. В действителност сдружението се финансира прозрачно – чрез постъпления от членски внос и дарения от последователи и съмишленици“, казва БОЕЦ до съда.

В рамките на делото прокуратурата прави абсурдното твърдение, че изнесената информация “няма обективно позорен и злепоставящ характер, поради което е без значение дали е вярна“, става ясно от решението на съдия Десислава Тошева, което може да бъде обжалвано.

Съдът казва, че твърденията, подписани от заместник-главния прокурор, имат позорящ характер. Съдия Тошева напомня, че прокуратурата е длъжна да разпространява достоверна информация, защото има засилено влияние над обществените отношения и общественото доверие към тях по дефиниция е голямо.

“Поради това не може да се приеме тезата на ответника, че се касае просто за предположения за факти, които могат да се окажат правилни или неправилни сред провеждане на производство по Наказателно-процесуалния кодекс“, пише в решението.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове