Бонусите на учителите да станат целогодишни!

Бонусите на учителите да станат целогодишни! - картинка 1

За 24 май будителите ни ще получат по 250-300 лева "горница"

В 80% от училищата и в 50% от детските градини, учителите ще получат средства за 24 май, обяви председателят на СБУ Янка Такева. Тези пари са част от една средна брутна работна заплата за системата на образованието, разпределяна на три пъти в годината за учителите - за 24 май, за 15 септември и преди Коледа.

Да го погледнем от този ъгъл - да кажем, че учителите ще получат 250 лева, това  не са никак малко пари. 250 лева са всички сметки на едно семейство, ток, вода, телефон, интернет, кабелна телевизия. 250 лева отгоре за месец май ще бъде един наистина мил жест.

А през другите месеци? Три пъти в годината има повод за "почерпка", ами другите девет месеца, какво правим? Всеки учител има едни 600 лева, които се делят на три пъти всяка година. Учителите в София взимат средно по 700 лева заплата. Да кажем, че това са не лоши пари за живот в столицата. Да, но не говорим само за нея. В селата заплатата, разбира се, е къде къде по-ниска, пък дори и в някои градове.

А сега се замислете какво представлява работата на един учител?

На бюро сте, да, но не в някой офис, който ви позволява да работите спокойно, да не викате, търпението ви е все още с вас, денят ви минава спокойно и безшумно. Вие не сте само учител. Вие сте "пастир", детегледач, възпитател, родител, съветник. Това е една от най-отговорните професии и у нас и навсякъде по света.

Денят на учителя изобщо не влиза в рамките на часовете в училище. Задълженията му са далеч по обширни. През "свободното си време" той подготвя материали за училище, проверява домашни и контролни, все се рови из книгите и интернет за нова и интересна информация, с която да разнообрази учебния процес. И освен това, има и семейство, за което да се грижи.

Учителят поема отговорности, смесица от няколко професии. Също както и лекарите, те се грижат за здравето на учениците. Имат задължението да се грижат за безопасността им, също като пожарникарите, следят реда и хармонията, както полицаите. Понякога играят ролята на аниматор, възпитател, цирков артист, актьор, детектив и какво ли още не.

Натовареността е на само физическа, но и психическа и емоционална. Провеждането на контролни, писането на високи и ниски оценки, справянето с не едно детско настроение, превъзбудата на учениците, тяхното невнимание, все по-често срещаното противоречие от тяхна страна, използването на мобилни телефони, непослушието .. .. ..

Все фактори, за които трябва да притежавате много повече от емоционална издръжливост. На много учители това им коства и здравето и нервите.

Приемаме учителите като хора, които знаят и могат всичко. Те са там, чакат ни пред дъската и знаят всяка една подробност от света. Но често забравяме и това, че те са обикновени хора, с личен живот, с лични проблеми.

Та, смятате ли, че този бонус от 250 лева е достатъчен само три пъти в годината. Няма ли да бъде най-добре ако тези 250 лева станат "бонус" всеки месец?

 

/40

Коментари 4

 • #4
  от "горницата" на статията -

  Къде и колко учители ще получат тези пари?! Това е само празно говорене и нищо друго ! Направо е цинично!

 • #3
  Марина -

  Ха! У нас и этого нет!

 • #2
  една -

  А някои дори тези еднократни 250 лева няма да вземем

 • #1
  Илиев -

  Обидно ми е да коментирам! Такава сума се плаща на детегледачка в Лондон за 10 часа ..Банките ни печелят по 39 лв. за секунда ,и после изчезват с откраднатите ни пари, а на хората на които сме поверили най-скъпото си ,ги третираме като просяци, с подаяния по три пъти в годината! Тежко на такава държава!!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове