Борел: „Северен поток 2“ зависи от поведението на Русия

Борел: „Северен поток 2“ зависи от поведението на Русия - картинка 1

ЕС също отхвърли руските претенции срещу разширяването на НАТО

Съдбата на „Северен поток 2“ е свързана с всякакъв потенциален конфликт с Русия заради Украйна, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след срещата на министрите на отбраната на страните членки във френския град Брест.

„Функционирането на тази инфраструктура ще зависи и от развитието на събитията в Украйна и поведението на Русия. Не можете да си представите, че, от една страна, мислим за налагането на санкции срещу Русия, а в същото време да откриваме инфраструктура“, обоснова се Борел.

Ако Русия реши да деескалира ситуацията, решението за откриването на тръбопровода ще бъде в ръцете на гурманските и европейските регулатори.

 

Темата за Украйна бе водеща на двудневната среща. Движенията на руски военни на границата с тази страна са част от натиска, упражняван от Москва, за да бъдат удовлетворени нейните искания. Но и дума не може да става да се преговаря под натиск, изтъкна дипломат номер 1 на Европа.

„Получихме уверения, че нищо няма да бъде решавано, нито договаряно без европейците, и координацията със американците е абсолютно перфектна.  Ще разработим позицията на ЕС, ще решим как трябва да се противопоставяме на кризата“, допълни той.

Борел бе категоричен, че исканията на Кремъл, представени миналата седмица, са неприемливи. Става дума за спиране на разширяването на НАТО и изтеглянето на силите на пакта от страните, които не са били негови членки преди 1997 г., т.е. от цяла Източна Европа.

„Тези много конкретни искания получават и един конкретен отговор на отхвърляне. И дума не може да става“, каза Борел.

ЕС не е този, който иска Украйна да стане членка на НАТО. Но и не иска да му казват, че една суверенна държава не може да взема някои решения, и това е в сила и за Украйна, Финландия, Швеция и за всички други суверенни държави, заяви върховният представител.

Европа ще създаде мисия по подготовка на офицери в Украйна, съобщи Жозеп Борел. Тя няма да копира мисиите на Съюза в Мали и Централноафриканската република (ЦАР), които са за базова подготовка на военни, а ще бъде мисия за подготовка на високопоставени военни от украинската армия.

 
 

Франция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, представи идеята за засилена европейска военна мощ в северозападната част на Индийския океан. Това трябва да стане чрез координиране на военноморските сили на страните членки още тази година. Подобно координирано европейско военноморско присъствие има вече в Гвинейския залив срещу пиратите. Северозападната част на Индийския океан включва критични за движенето и търговията зони като протока Баб ел Мандеб, Ормузкия проток, Оманския залив. Те имат едновременно стратегически и геополитически интерес и са сцена на някои незаконни дейности, като трафик на дрога и незаконен риболов.

Министрите на отбраната обсъдиха и защитата на 30 000 изкуствени спътника на Земята от космически боклук. 

Била е проведена първата дискусия за сигурност в Космоса. Въпросът ще бъде част от бъдещата отбранителна стратегия на ЕС - Стратегическия компас, който трябва да бъде одобрен през март.

 

Срещата на министрите на отбраната ще бъде последвана от двудневна среща и на външните министри от ЕС. Те също ще заседават в Брест.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове