Борис Джонсън е уверен, че сделката за Брекзит може да бъде предоговорена

Борис Джонсън е уверен, че сделката за Брекзит може да бъде предоговорена - картинка 1

Джонсън е смятан за фаворит в надпреварата за наследник на Мей начело на консерваторите

Двамата кандидати за лидерския пост в Консервативната партия и за бъдещ премиер Борис Джонсън и Джереми Хънт отправиха първите си официални обръщения към членовете на партията, които ще определят победителя чрез гласуване по пощата, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Бившият британски външен министър и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън се изправи срещу действащия външен министър Хънт на конференция в Бирмингам.

Джонсън започна речта си, акцентирайки върху забавянето на напускането на ЕС. "Трябва да приключим с Брекзит", подчерта той.

Бившият външен министър повтори позицията си, че споразумението с Брюксел за напускане на ЕС може да бъде предоговорено, отбеляза ДПА.

"Напълно, напълно съм убеден, че с подходящата енергия и ангажираност здравият разум ще надделее, но просто в случай, че това не стане, трябва да се подготвим да излезем от ЕС въпреки това", заяви той. "Точно защото отсега до 31 октомври ще се готвим за Брекзит без споразумение, ще получим сделката, от която се нуждаем", добави той.

Джонсън е смятан за фаворит в надпреварата за наследник на Мей начело на консерваторите. Проучвания сред членовете на Консервативната партия сочат, че той почти сигурно ще спечели втория тур на изборите за партиен лидер, отбелязва ДПА. Общо двамата кандидати ще проведат 16 срещи с членове на Консервативната партия.

Въпросът за сумата, която Великобритания трябва да плати на ЕС за Брекзит, трябва да бъде определен при по-нататъшни преговори, добави Джонсън.

"Важно е Великобритания да води преговори. Трябва да запазваме известна креативна двусмисленост, докато не постигнем споразумение", заяви кандидатът за премиер, цитиран от ТАСС.

Според медиите британските и европейските преговарящи са се споразумели за сумата от 39 милиарда паунда (50 милиарда долара).

Джонсън отказа да отговори на въпроси защо полицията е била повикана в петък вечерта в жилището, където той живее с приятелката си, предаде "Ройтерс". Членовете на Консервативната партия не се интересуват от подобни въпроси, а от плановете му за страната и партията, заяви той под аплодисментите на присъстващите.

Хънт каза, че е готов да изведе Великобритания от ЕС без споразумение, ако до 31 октомври Брюксел не покаже готовност да предоговори сделката за Брекзит, предаде "Ройтерс". Ако до 31 октомври ЕС не е показал готовност да договори по-добра сделка, Лондон ще бъде изправен пред труден избор, подчерта Хънт пред събралите се поддръжници на Консервативната партия. Според него политическият риск от липсата на Брекзит би бил много по-голям от икономическия риск, свързан с напускането на ЕС без споразумение. "В такава ситуация бих извел страната от Европейския съюз", увери Хънт.

ЕС многократно е подчертавал, че няма да предоговаря постигнатото с Тереза Мей споразумение за Брекзит.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове