Борисов: Без повече привилегии на чуждите почетни консули!

Борисов: Без повече привилегии на чуждите почетни консули! - картинка 1

Те имали права, каквито "няма никъде в ЕС"

5/Привилегиите на почетните консули на чужди държави в България ще бъдат орязани. Това се разбира от стенограмата от заседанието на правителството в сряда. На него премиерът Бойко Борисов нарежда "това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено", съобщи "Дневник"

"Министър Митов, научавам напоследък за действия на почетни консули на други държави у нас, които по никакъв начин не отговарят на статута им. Каква е позицията на външно министерство, прави ли се нещо?" пита премиерът по време на заседанието и по-късно допълва:

"Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не".

От отговора на външния министър пък се разбира, че за проблеми, свързани с поведението на редица почетни консули на чужди държави, акредитирани в България, той е информиран и от други членове на кабинета.

Митов обяснява, че привилегиите на почетните консули са уредени с три наредби - за приемане на почетни консули, за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и за оформяне на стоки, изнасяни от тях. Всички тези нормативни актове се нуждаят от изменения, за да бъде предотвратено повторение на практиката, станала повод за поставянето на въпроса от други министри, казва той и се ангажира да подготви промените за седмица.

Външният министър казва, че ще търси съдействие и от други министерства, най-вече на финансите и на вътрешните работи.

От справка на сайта на Министерството на външните работи се вижда, че почетните консули на чужди държави в България са 63-ма.

Привилегиите си губят около 80 почетни консули. Представяме Ви част от лицата, включени в "черния" списък, които правят впечатление:

Исландия - Цветелина Бориславова;

Русия - Георги Гергов;

Канада - Иво Прокопиев;

Люксембург - Саша Безуханова;

Сейшелите - Максим Бехар;

Шри Ланка - Борислав Сарандев;

Малдивите - Борислав Дионисиев;

Грузия - Динко Динев;

Украйна - Пламен Бобoков;

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове