Борисов, Биков и ГЕРБ в челен сблъсък с медиите по света

Борисов, Биков и ГЕРБ в челен сблъсък с медиите по света - картинка 1

"Български олигарси, укриващи се в Дубай и Белград, плащат на финансираната от държавния бюджет германска медийна корпорация "Дойче веле" (ДВ), която има телевизия, радио и сайт за чужбина. Така, докато канцлерът Меркел, управляващите ХДС/ХСС, фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", както …

"Български олигарси, укриващи се в Дубай и Белград, плащат на финансираната от държавния бюджет германска медийна корпорация "Дойче веле" (ДВ), която има телевизия, радио и сайт за чужбина. Така, докато канцлерът Меркел, управляващите ХДС/ХСС, фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", както и Европейската народна партия продължават да подкрепят "системата Борисов", забогатели по съмнителен начин български бизнесмени дават пари на издържаната от същата германска държава медия да клевети властта в България. Всеки ден българската редакция на ДВ публикува статии за уж корумпираното управление на ГЕРБ, несъществуващо потъпкване на върховенството на закона с участие на прокуратурата и, видите ли, някакъв маньовър с проекта за нова конституция, който целял да обезсмисли антиправителствените протести..."

Това, разбира се, е измислен абсурден сюжет; той не е публикуван в сайта ПИК, нито е съчинен от депутата от ГЕРБ Тома Биков. Но защо пък по-слабо запознатият с медийно-политическите реалности читател да не повярва в подобна налудничава дезинформация, ако е по-податлив на пропагандата на ГЕРБ?

Тя и без това се опитва да вади вода от девет кладенци, за да освети някакъв "заговор" срещу управляващите. Немалко българи имат представа как сенчести бизнесмени "оправят" не една и две медии в родината. Колко му е същото да става и в Германия, макар че страната е известна с високата степен на редакционна независимост на медиите си - нали в крайна сметка живеем в "общ" европейски дом?

Самият Биков обяви бомбастично по БНТ в петък, че това, което се разиграва в европейската преса, са директно платени публикации от българи. Той обаче не можа да посочи кои медии и статии има предвид: "Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една немалка част от тях са си поръчки". И за да е уж по-конкретен, продължи с разсъжденията си в национален ефир: "Европейските медии между другото също вземат пари". Без да конкретизира, той рече: "Ехее, колко хора, които поръчват в България, не е толкова скъпо. Не мога да казвам имена".

Думите на Биков може и да са чиста проба пропаганда, но нищо чудно той да си вярва, защото дава какво ли не от себе си, за да легитимира убедено управлението на Борисов. Преди години обаче в битността си на журналист и ангажиран с десни опозиционни проекти яростно критикуваше и разобличаваше системата. Той е автор на прословутата статия "Карикатура на диктатор", публикувана през 2012 г. в "Офнюз". Най-вероятно депутатът от ГЕРБ разсъждава в домашно-махленския стил "Нахранете медиите!", пасващ много добре на манталитета на българските управляващи да бъдат патрони на послушните медии. Този манталитет се развихри с пълна сила при трите мандата на ГЕРБ, когато министрите раздаваха почти безконтролно пари на правилните медии за популяризиране на европроектите, а кметовете - за "медийно обслужване" на общините.

Освен това Биков е отколешен специалист по разобличаване на "платените публикации" срещу Борисов и ГЕРБ. През зимата той "разкри" схемата, по която се били появили критичните статии по повод на свързваната с Борисов къща в Барселона в каталунското издание "Ел Периодико". Тогава депутатът от правителствената партия каза по "Нова телевизия", че "БОЕЦ" e eднa oргaнизaция oт двaмa души, кoятo ce финaнcирa oт Цвeтaн Вacилeв. Купувaт eднa cтрaницa в eдин иcпaнcки вecтник, близък дo ceпaрaтиcти в Бaрceлoнa, c oпрeдeлeни връзки c руcки cлужби, зaвъртa ce тaм... И пoнeжe ниe тук cмe мaлкo eмoциoнaлни, кoгaтo чужд вecтник... Вeднaгa в бългaрcкaтa прeca ce зaпoчвaт eдни зaглaвия. A caмaтa иcпaнcкa прoкурaтурa oткaзвa кoмeнтaр. Тoвa oбaчe нямa знaчeниe. Вaжнoтo e, чe гo пишe в някaкъв иcпaнcки вecтник" (цитатът е по сайта "Факти").

Сега управляващите в София и пропагандистите им не могат да проумеят как в рамките само на два месеца незаобиколими фактори за формиране на международното обществено мнение като Европейският парламент и редица медии от Стария континент, но и задокеански започнаха да следят редовно и критично политическата криза в България. В ЕП вече една комисия и една подкомисия се занимаваха доста подробно със случващото се у нас, а на 5 октомври Европейският парламент ще обсъди на пленарно заседание върховенството на закона в страната. Преди това евродепутатите трябва да получат отговори на почти 30 въпроса от Борисов, Гешев и други институции за къщата в Барселона, "ония" записи и снимки, заплахите за медийната свобода, полицейското насилие срещу мирно протестиращи граждани и др. "В демократичната история на България това е безпрецедентен дебат", написа в туитър евродепутатът от БСП Елена Йончева, един от неговите инициатори.

Същевременно медии от световна величина започнаха да отразяват все по-настойчиво протестите и конвулсиите на властта

в България. Така те затварят веригата на формиралата се за кратко време сериозна критична публичност срещу властта. Други звена на веригата са: протестиращите вече над 70 дни хиляди предимно млади и добре образовани хора с искания за "Оставка", "Предсрочни избори" и разследване на Борисов и Гешев; набъбващите разнородни анти-ГЕРБ сфери в социалните медии; традиционно критичните към управлението не много на брой, но все по-чуваеми български медии. Без да има някакво координиране между тези фактори, резултатът от дейността им в професионален и граждански план е вече устойчивата тенденция между 60% и две трети от българите да подкрепят исканията на протеста.

Антиправителствените протести в България са отразявани от грандове и оригинални гласове в журналистиката като американския "Ню Йорк Таймс", британските "Гардиън", "Индипендънт", "Файненшъл Таймс", немските "Шпигел", "Велт", "Цайт", "Тац", телевизии като "Евронюз", "Дойче веле" и руската РТ, специализирани в европейската проблематика сайтове - "Политико", "ИЮ Обзървър", "Евроактив", и много други. От техните репортажи и анализи политиците, бизнесмените , обществениците, останалите журналисти и обикновените граждани научават много нови неща за управляваната вече над 10 години от ГЕРБ страна.

Показателни са следните заглавия, подзаглавия и цитати от случайно подбрани статии:

"Бойко Борисов е десен популист, затънал в корупционни скандали";

"Масовите протести имат за цел да "си върнат България" от правителството на Бойко Борисов - и всичко започна с едно знаме", "Не бъди сляпа, Европа, и не мълчи"; "Системата Борисов превърна България в най-бедната страна в ЕС и най-бързо обезлюдяващата се в света"; "Голямото лицемерие: От седмици хората в България протестират срещу правителството. То се противопоставя брутално. На хората им липсва натиск от Брюксел".

Ясен знак, че журналистите в Европа са взели на мушка управлението на Борисов, e един на пръв поглед по-второстепенен факт. Става въпрос за постепенно нарастващия интерес по темата и в немските регионални медии. Тяхното осведомяване има голямо значение за формирането на общественото мнение в Германия и действията на политическия й елит.

Една статия в "Райнпфалц" синтезира по много точен начин същността на ситуацията в България. "След двумесечни предимно мирни протести, България явно e на прага на втора вълна от промени. Първите, които бяха преди 30 години, пометоха комунистическата диктатура, но до истинска демокрация така и не се стигна." И още: "Макар че страната членува в ЕС от вече цели 13 години, съществен демократичен напредък не бе постигнат. Тъкмо обратното:

мафиотската система от корумпирани управляващи и близки до властта олигарси,

възникнала по времето на "дивата приватизация" през 1990-те години, бе допълнително циментирана" (Цитатите са по БГНЕС).

Масло в огъня на протеста наля и публикуваното преди десетина дни разследване на водещото германско списание "Шпигел", направено с участието на българския журналист Димитър Ганев, под заглавие "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган". В него се описва ролята на Борисов, тогавашния главен прокурор Цацаров, МВР и спецслужбите в помощ на турския режим при преследване на опозиционери и по-конкретно "случая Бююк".

Явно интересът в Германия към политическата криза в България е голям, защото и германчетата вече могат да се информират за нея. В началото на август обществената ZDF - най-гледаната немска телевизия през 2019 г., разказва по подходящ начин в рубриката си "Новини за деца" защо хората в България искат оставката на правителството и как корупцията разяжда държавата. Същевременно "демонстрантите смятат, че съдилищата помагат на корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова протестиращите настояват и за реформа на съдебната система".

Интересно, дали пропагандистите на ГЕРБ биха обявили и това детско предаване за платено от българи?
Подчертаният интерес на европейските и други чуждестранни медии към антиправителствените протести в България в общи линии закъсня. Дълго време за тях управлението на ГЕРБ - с проевропейска фасада, но базирано на олигархични обвързаности и политически клиентелизъм, не представляваше особен интерес.

Епизодични силни публикации за съмнителното минало на Борисов,

станал от пожарникар и охранител последователно главен секретар на МВР, кмет на столицата и премиер, не успяваха да навредят сериозно на имиджа му. За европейските и задокеанските журналисти Борисов беше по-скоро колоритна фигура - широкоплещест мъжага, който управлява в народняшки стил, опитва се да въведе ред в най-бедната и корумпирана страна в ЕС, предан е на Меркел по линия на ЕНП и слуша "началниците" в Брюксел.

Цяло десетилетие - с изключение на "протестната" 2013 г., грандовете на световната журналистика не забелязваха България. Въпреки корупцията и потъпкването на принципите на правовата държава, редовно констатирани в бюрократичния мониторинг на ЕС, въпреки че от 2009 г. до днес страната се срина от 68-о на 111-о място по свобода на медиите според "Репортери без граници". Причината - тя е твърде малка, без свое лоби в чужбина и послушна, за разлика от източноевропейските хулигани като Унгария на Орбан с неговата борба за "нелиберална демокрация" и консервативна Полша.

През септември 2020 г. България вече е далеч по-видима и разпознаваема,

макар че пак е засенчена, този път от събитията в Беларус, където авторитарният режим на Лукашенко се опитва да смаже протестите срещу безкрайното му силово и корумпирано управление.

Независимо как ще се развият събитията в България, тя вече се намира на световната новинарска карта. Което означава, че депутатът Тома Биков все по-често ще открива "платени" от българи критични към Борисов и ГЕРБ публикации.

Това ще продължи докато родните олигарси зад граница, които според шефката на парламента Цвета Караянчева пък финансират "Отровното трио" и протестите, изтръскат и последната монета от джобовете си, обявят фалит и потърсят закрила срещу колекторските фирми от бившия омбудсман Мая Манолова.

Източник: Иво Инджов за "Дневник"

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове