Борисов говори с Израел за съвместно производство в отбраната

Борисов говори с Израел за съвместно производство в отбраната - картинка 1

Премиерът описа Нетаняху като "световен талант" - и до камината на Тръмп, и до Путин в Москва

България и Израел да направят съвместно производство в областта на отбраната, особено в това силно и модерно оръжие - като дронове, например, предаде "Фокус".

Това предложи премиерът Бойко Борисов на срещата си с израелския си колега Бенямир Нетаняху в Йерусалим. Министър-председателят е на тридневна визита в държавата Израел. 

 

По думите на Борисов идеята е била част от разговорите. За посещението си той добави: „Срещите ни са изключително полезни - в сферата на медицинската апаратура, на фармацията, на земеделието“. "

"България е страна наблюдател в Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Лично Бенямин Нетаняху ни помогна много, а тази година ще станем постоянен член“, похвали се още Борисов.

"С България споделяме изключително добро сътрудничество в редица области. Искам също така да благодаря за последователната ви подкрепа и отстояването на интересите на Израел, включително и в ЕС. Приятелю мой, отново те приветствам в Израел!"

Така  Нетаняху посрещна българския премиер Борисов. И отново подчерта благодарността за спасението на българските евреи и това, че няма да бъде забравено как българи са спирали с телата си на релсите влаковете.

Борисов пък разказа как е представил Нетаняху пред министрите, с които пътува:

"Когато пътувахме насам с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието Красимир Вълчев, с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, аз им казах: "Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да е най-добър приятел и да е до камината на Тръмп и да е с президента Путин на парада в Москва. Така че имаме много теми да обсъдим. Невинаги отношенията между Израел и ЕС са на висотата, на която трябва да бъдат. Аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността в Близкия изток", каза на свой ред българският премиер.

"Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти и тези на Израел провеждат редица седмици учебни боеве, които са изключително полезни", добави още Борисов.

По-късно Бойко Борисов, който е и рожденик днес, ще се срещне с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. След това премиерът ще разговаря и с израелския президент Реувен Ривлин.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове