Борисов иска помощ от Европа за блокадите по границата

Борисов иска помощ от Европа за блокадите по границата - картинка 1
Снимка: dnes.bg

Премиерът разказал на Жан-Клод Юнкер за драмите с гръцките фермери. Превозвачите молят държавата да им смята загубите

9/ Премиерът Бойко Борисов призова Европейската комисия да вземе мерки за нормализиране на трафика на българо-гръцката граница. Днес той е разговарял по телефона с председателя на комисията Жан-Клод Юнкер и го е запознал с развитието на ситуацията, породена от протестите на гръцки фермери.

Въпреки че блокадата падна частично, опашките от камиони остават, а

превозвачите продължават да трупат загуби.

Още преди няколко дни представители на българския транспортен бизнес поискаха от правителството да се намеси, а днес превозвачите се събраха на граничен пункт „Кулата – Промахон“, за да обсъдят и общи действия за решаване на кризата.

Собственици на транспортни фирми обявиха, че ще търсят експертна и административна помощ от ресорните министерства за изчисляване на загубите. Освен тези, които може да бъдат доказани документално,

фирмите трупат и скрити загуби

заради удължаването на престоя от двете страни на границата, заобиколните маршрути и необслужените лизингови договори.  
Днес колоната от чакащи на наша територия камиони е около 2 километра. По информация на граничните власти струпването е много по-голямо на входа към България. Опашката преди Промахон е над 15 километра. Камиони са пропускани за четири часа през нощта, както и от 11 до 16 часа днес.

Много от българските шофьори са подали оплаквания, че са принуждавани да минават по тесни черни пътища, което е изключително опасно. Ако обстановката не се нормализира, българските превозвачи плашат с протести на границата. Товарни автомобили не се пропускат през "Илинден -Ексохи" и "Кулата - Промахон". Движението през останалите пунктове е нормално.

В разговора си с Юнкер, Борисов е препотвърдил и позицията си за засилване на охраната по външните граници на Европейския съюз. Той ще направи това на срещата на Вишеградската четворка в Прага във връзка с мигрантската криза.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове