Борисов: Като се прибера от Брюксел, всеки ще си понесе последствията (ВИДЕО)

Борисов: Като се прибера от Брюксел, всеки ще си понесе последствията (ВИДЕО) - картинка 1

Бил създал ГЕРБ, за да се бори с корупцията. Пък то...

"Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията", заяви тази сутрин пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Коментарът бе по повод набиращия все по-голяма сила скандал с апартаментите на Цветан Цветанов и други политици.

 

"По телефона всичките ми обясняват, че 100 % всичко им е законно", призна Борисов, че е говорил с "всичките".

Министър-председателят се похвали, че партия ГЕРБ е създадена от него, за да се бори с корупцията.

"Ние живеехме в колиба - в две стаи със сестра ми в Банкя, включително докато бяхме студенти... Други разбирам, че наследство на "Оборище", наследство на "Позитано", наследство в Лозенец!"

"Ако има нарушения, едва ли има по-нетърпим към тях от мен", зарече се премиерът.

Борисов участва в Европейския съвет, който приключва днес. Той ще се завърне в София днес следобед.

Ето и разговора на премиера с българските журналисти.

- Сега имате трудна задача. Трябва да се изправите срещу един проблем, който в България с развихря все повече. Излязоха последни уточнения, че „с помощта на ГЕРБ е внесена поправка, която улеснява фирмата „Артекс“. Как ще коментирате?

- Убеден съм, че не е така. Или ако е, ако са го направили, но в никакъв случай не важи за периода, за който се говори. Но и вчера ви казаха – цяла нощ работихме по „Брекзит“- Като се прибера, ще събера колегите, ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Много ясно и точно го казах - всеки, който си е превишил правата...

- Но все пак 4 дни, след като се знае, че е уведомен и е направил запитване, Цветанов е подписал договора с „Артекс“...

- И какво да направя? Какво искате? През нощта да се е случило? Кое да коментирам? Да коментирам закона на БСП, който си приеха - всичките им корупционни сделки да отпаднат със закон. Това искате ли да коментираме? БСП в последните си дни на управление приеха закон, в който казаха, че не им се търси отговорност за нищо. Защо това не го коментираме?

- Как така не им се търси отговорност?

- Не помните ли закона, който приеха при Станишев, тръгвайки си оттам? Тройната коалиция... Прочетете в сайта, да коментираме него. И, вярвайте ми, като проверя детайлите – защото по телефона как да ги проверя? В 1, 2, 3 часа да ги събудя през нощта? Както винаги сме постъпвали, ще постъпим и сега. Но нека...

Цветанов, ГЕРБ - ОК. Ние нашите последствия ще ги понесем. Дали ще е петно, ще е белег... Тая партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите – вече столетие. И тя благодарение на българския народ им нанесе толкова поражения във всички избори – многократно, колкото никоя друга партия в историята на България. Естествено е ударите върху тая партия, върху ГЕРБ да са страховити. Но тя, тази партия, има смисъл само ако изпълнява това, за което е създадена.

Как ще оневиним БСП за лагерите? Ще кажете – ама това е било отдавна. Да, но конгресите са им кой – четиридесет и шести, четиридесет и седми. Те не са се отказали от историята. Националните катастрофи, съсипването на икономика, на банки, на всичко... Много можем да си говорим на тази тема.

Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някого, както когато беше т.нар. закон „Домусчиев“ - в момента, в който разбрах детайлите, този закон изчезна от парламента. Не се състоя. Помните го добре, нали? За го повтарям, ако трябва. И тогава даже благодарих на президента, че с ветото си ми обърна вниманието. Ако има такъв закон, утре ще внеса друг, с който да променя това, ако е неправилно.

Но аз като се огледах в Брюксел – ама толкова високи сгради има. Тук няма ли такива сдружения, такива протестиращи? Сигурно има. Или в Лондон като сте били.. В кой град няма сити, в кой град няма високи сгради?

- Въпросът е законни ли са или не...

- Въпросът е законни ли са или не и дали има лобизъм за тях. И ако има такова нещо, ще го поправим. Аз даже съм обвиняван, че се връщам назад, когато нещо е неправилно. Ами то нас ни е избрал народът и когато нещо е неправилно, видно е, трябва да се поправи.

- Снощи имахте ли разговор с г-н Цветанов преди неговото заминаване?

- Имах с всичките разговор. Но по телефона всички ми обясняват, че 100 процента всико им е законно. И че включително по темата, за която запитахте, законът, когато е приеман, той не важи за бъдеще време. В този смисъл са били минали тези проекти. Дали е така или не – искам по възможност да ми се подредят и да се изкажат.

- Мога ли да ви върна към темите на Съвета?

- Аз бях на темите на Съвета, вие ме върнахте там, където са ви казали. Добре, отговорих. Сега ме върнете, където искате. Но върнете и закона, който си приеха борците с корупцията. Моля ви, върнете го, да го изчетем пак. Тръгвайки си, какъв закон приеха! Закон! Тези, които се борят сега с корупцията, тогава също бяха в парламента. Да го видим, ей така да го почетем малко. То звучи като виц. Но е закон. И тогава, ако е вярно това, което казвате, да го сложим със закона, който са предложили ГЕРБ. Ние ще го променим, ако е такъв.

Но трябва да има дебат хубаво ли еда има високи сгради. Минавам по „Цариградско шосе“ и гледам – сградите са красиви. Дават съвсем друг облик на града.

Ако искат колиби – колиби. Глас народен – глас Божи. Ние живяхме в Банкя в колиба. Със сестра ми в една стая, докато бяхе студенти включително. Майка и татко – в другата стая.

Други разбирам, че имат наследство на „Оборище“, наследство на „Позитано“, наследство в „Лозенец“. Ами хубави наследства. Да видим техните родители къде са работили тогава.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове