Борисов обвини бившата кметица на Перник, забавила предизборно водния режим

Борисов обвини бившата кметица на Перник, забавила предизборно водния режим - картинка 1

В Плевен и Ловеч кметовете са въвели режим и затова са спечелили нови мандати, смята Борисов

Бившият кмет на Перник и ръководството на общината умишлено не са въвели воден режим преди изборите, но въпреки това са ги изгубили. Така премиерът Бойко Борисов коментира кризата в града, който е във воден режим заради ниското ниво на язовир "Студена".

Директорът на местното ВиК дружество Иван Витанов, който беше уволнен в четвъртък, е информирал общината, че трябва да се въведе воден режим в началото на октомри, но бившата кметица Вяра Церовска не е отговорила на писмото му. Режимът беше въведен в понеделник.

В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите. Ние по същия начин помагаме и на тях“, коментира Борисов, визирайки обещаната на новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров от БСП 2.7 млн. лв. за ремонт на пречиствателна станция.

В Плевен и Ловеч кметовете са въвели режим и затова са спечелили нови мандати, смята Борисов.

Бившият кмет Вяра Церовска от управляващата партия ГЕРБ за първи път коментира кризата пред БНТ и каза, че в нейния мандат е било направено проектиране на водния цикъл на Перник. Церовска се оправда, че не била на работа на 10 октомври, когато от ВиК постъпило писмо за критичния обем на язовира и за налагането на режим. Шефът на дружеството Иван Витанов твърди, че никой не му е отговорил в продължение на две седмици – докато минат изборите.

В прессъобщението на Министерския съвет за срещата на Владимиров с Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков се посочва, че това е „първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града“. Проблемът обаче е, че вода в язовир "Студена" няма, а до момента не е намерен вариант да се достави вода от друг водоизточник заради редица технически и санитарни изисквания.

Владимиров се видя и с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, който е избран за ръководител на държавното обвинение, но все още не е назначен. На срещата са обсъдени образуваната служебно проверка на районната прокуратура за нарушения, довели до водния режим, и сигналът от кмета до прокуратурата.

Станислав Владимиров със Сотир Цацаров и Иван Гешев
Станислав Владимиров със Сотир Цацаров и Иван Гешев

"Възложена е проверка на Министерството на регионалното развитие и на Министерството на околната среда и водите по отношение на язовир "Студена" – собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и др.", съобщават от държавното обвинение.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове