Борисов спря процедурата за АМ "Хемус"

60 км трябваше да бъдат построени за рекордните 800 мил. лв.

 

1/Бойко Борисов постанови да бъде прекратена процедурата по дострояването на магисрала "Хемус". Това стана с кратко прессъобщение от правителствената информационна служба, което гласи:
"Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова,
Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2."
Изпълнителите на строителството на продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона между Плевен и Ловеч бяха избрани в средата на декември
с решение на Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”. Участъкът е с обща дължина от 60 километра трябваше да бъде построен за рекордните 800 милиона лева.
Според обявеното тогава класиране обединение "АМ Хемус Лот 1", трябваше да гради трасето от Ябланица до разклона за Угърчин.
Следващият лот до разклона за Плевен и Ловеч се печели от  Обединение "ПСТ Хемус 2".
За първия участък офертата е за 277,4 млн. лева, а за втория - за 479,3 млн. лева. Така стойността на цялото трасе излиза 756,7 млн. лева, докато индикативната стойност бе 434 млн. лева. При това максималната цена може да достигне над 879 млн. лева при наличието на непредвидени обстоятелства.
Вторият лот от аутобана е за консорцум с водещ партньор "ПСТ груп". Компанията според медийни публикации е свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Другите 300 млн. лв. са за "Джи Пи груп", за която от бранша твърдят, че е близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

 

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове