Борисов: Спрях поръчката за „Хемус“ заради слуховете

Борисов: Спрях поръчката за „Хемус“ заради слуховете - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Това са гадове, които лъжат, мамят, медийни бухалки и негодници, обясни решението си премиерът

9/Витае слухът, че зад едната фирма стои Златев (шефа на "Лукойл" Валентин Златев ), зад другата стои Пеевски (депутатът от ДПС Делян Пеевски). Така премиерът Бойко Борисов обясни пред журналисти в Прага решението си за незабавно прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на Автомагистрала "Хемус" – лот 1 и лот 2, цитиран от БГНЕС.

Няколко часа по-късно Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” изпълни нареждането на премиера и обяви, че процедурата е прекратена поради невъзможност да бъде осигурено финансиране по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“. По този повод Борисов коментира:

 

“Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е както трябва.

Искам да кажа, че тя е извършена абсолютно законосъобразно, но когато витае в общественото пространство съмнение върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно сме извършили”. “Затова разпоредих да се затвори незабавно и да се разпореди нов търг, защото пари имаме, да бъде направен пред очите на всички медии, за да може бързо да започнем двата лота и да ги завършим така, както съм обещал на хората във Варна.

 

Така че, официално – днес нямаме пари, но от утре ще имаме”,

 

заяви Борисов. Той обяви, че е говорил с министъра на финансите Владислав Горанов да подсигури за утре парите: „Когато върнем и пуснем новия търг, да бъде обезпечен“.

На въпрос дали е уведомил Пеевски и Златев предварително за решението премиерът отговаря, че не е, защото „не му е работа”. Запитан защо се влияе от слухове, Борисов заяви, че е проверил кой кой е. "Повтарям, защото чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ми били казали да спра конкурса.


Това са гадове, които лъжат, мамят, медийни бухалки и негодници.

 

Трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо и на едните, и на другите”, заяви министър-председателят.

За КТБ Борисов заяви, че и „там се опитваха да ни набутат в някаква схема“. Той заяви, че е разпоредил и финансовият министър днес трябва да е изпратил писмо до американската компания, която разследва всичко, което се е случило по КТБ. „В момента, в който ни върнат отговор, че са съгласни, защото плащаме пари за това, ще бъде публичен оповестен, пратен на главния прокурор и се надявам, познавайки го по неговите действия,

 

незабавно виновните да бъдат привикани, да дадат обяснения и, ако има състав на престъпление да си го понесат“, добави Борисов.

 

Ще я затворя много скоро, каза премиерът по темата с КТБ. „Всичко, което има да излезе наяве и институциите да проверят всички, които са теглили кредити, внасяли пари–съдии, прокурори, политици – всички публични лица. Сметната палата да види дали тези доходи са в декларациите им. Менторите, които се опитват да бъдат такива в тази държава, да се явят на избори, като ги спечелят, тогава могат да са ментори. Аз ще направя всичко, което да даде на обществото сигурността, че правителството не само защитава интереса им, но прави всичко най-добро”, заяви Борисов. Запитан кои са менторите, Борисов обясни:„Много са - медийните босове - медиите на Прокопиев, медиите на Пеевски, медиите на кой ли не. Всеки, който има бизнес в България си е направил или телевизия, ако е по-богат, или има няколко вестника, или електронни сайта. С тях се опитва да мачка правителството по безобразен начин. Дори има двама братя, които са си разделили пазара. В същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото”. Дали с тези действия е дал урок на Меглена Кунева по антикорупция, Борисов заяви, че няма да отговаря, защото тя му е вицепремиер, има много задачи. На всеки човек в моя екип държа изключително много, добави той.

/БГНЕС/

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове