Борисов: Такова нещо не може да се предотврати

Борисов: Такова нещо не може да се предотврати - картинка 1

Няма пряка опасност от атаки срещу България, стана ясно на спешна среща в МВР

9/ В сегашната ситуация има риск от терористична заплаха, но конкретно срещу България няма. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Националния щаб по сигурността, което продължи близо три часа, съобщи БТА.
В него участваха премиерът Бойко Борисов и министрите на външните работи, на отбраната и на здравеопазването, както и шефове на служби.
Румяна Бъчварова призова

обществото да не се поддава на опити за паника, хората да бъдат бдителни и да подават сигнали за съмнителни лица.

По време на заседанието е анализирана конкретната информация, свързана с атентатите в белгийската столица, отправен е и апел към всички институции да работят с повишена готовност, каза Бъчварова. Тя поясни, че става въпрос за засилване на охраната на стратегически обекти, на места, на които се събират повече хора, подготовка на транспортни и комуникационни средства, преглед и обновяване на оперативни планове.

В същото време премиерът

Бойко Борисов коментира пред медиите, че подобно нападение като днешното няма как да бъде предотвратено.

На въпрос какво трябва да знаят българските граждани за мерките, които са предприемат, Борисов заяви: „Максимална бдителност и внимание и всичко, което поне теорията казва се опитваме да го приложим. Дори в Брюксел това, което е станало днес, няма как да го предотвратят, защото всеки който е бил в Брюксел знае, че преди чекинга всеки си отива с куфара. Там няма как да те спрат. Няма кой да те провери. Проверката идва от чекинга нататък. Няма как да се предотврати такова нещо“, цитира премиера агенция „Фокус“.

Борисов допълва, че

цялостно решение в борбата с тероризма няма

„защото виждате, че поне част от тези, които задържат и в Париж, и в Брюксел са родени и са отрасли там, в тези населени места. Ползвали са всичките им социални системи, образователни, здравни, които ние считаме за едни от най-добрите в света. Явно и това не им е харесало“. Той коментира и предстоящата антитерористична тренировка, която ще се проведе през тази нощ: „Понеже добре са го планирани затова го направихме през нощта, за да не тревожим хората, а да могат да стиковат армия, полиция, отряд за борба с тероризъм“, коментира министър-председателят.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове