Борисов: Виждате България как се развива... търсят се шофьори, сервитьори

Борисов: Виждате България как се развива... търсят се шофьори, сервитьори - картинка 1

И аз се ядосвам, че изпуснахме Пелов. Затова сега уволнявам - каза премиерът в Пловдив

Щом БСП искат вот на недоверие, значи контрабандата е намаляла. Като бяха на власт и с тяхното служебно правителство, беше 34%. Борихме се и успяхме да я свалим на 6%. Затова даваме на БАН, на полицията, за здравеопазване, за добавки на пенсионерите на Коледа и Великден...Това каза премиерът Бойко Борисов по време на икономическия форум в Пловдив под наслов "Комплексният контекст на растежа", съобщи PlovdivNews.bg, цитиран от Клуб Z.

"Искат вот на недоверие. За какво? Че като дойдат на властq всичките фондове спират? И аз се ядосвам много, че изпуснахме Пелов и компания.  Затова сега уволнявам. Не се хваля, но този път ще се похваля - успяхме да докараме до нула мигрантската криза в България.

 

Какво бяха направили те? Бунтове на мигранти в Харманли, бунтове в "Овча купел"... Отидох, седнах, разбрах се с президента на Турция Ердоган и сега кризата с мигрантите у  нас е нула. Те какво правят? Само някакви популистки изказвания. Не се управлява лесно в див популизъм. Виждате България как се развива. Много ниска безработица, даже и липса на работна ръка. Търсят се шофьори, търсят се сервитьори... Влизам от София към Пловдив и виждам колко завода има и колко се строят. Това са работни места. Сега пускаме и газта от Азербайджан. Нека да спрат с този популизъм и докато сме на власт, ще продължаваме да работим", коментира Борисов.

Според него България става все по-добра в икономическо развитие.

"Ако трябва да мерим политиците по нещо, то е колко вътрешен продукт могат да организират в своите държави и колко след това се разпределя на глава на населението. Икономиката се променя. Имаме вече над 6% износ повече, и то в иновативните технологии, машиностроене - в сфери, които не са на услуги, а в реалното производство. Завод след завод се появява. Това се дължи на хилядите работни места. Само преди няколко седмици излязоха новите проучвания, които показват стабилността и това, което има България към днешна дата, е стабилна перспектива. 10% плосък данък и 20% ДДС - идеално за инвеститори. Това ще продължи, докато ние управляваме. Под 6% е безработицата", заяви Борисов.

Той отбеляза, че външният дълг на страната е 25% от БВП и по този показател е на трето място в Европа.

"Мисля, че и в това отношение България е за пример. И то в бюджетен излишък. Умишлено държим, за да имаме възможност да сваляме дълга, защото до края на годината ще го направим на 24%, максимум 25%, което дава по-големи перспективи за влизането в Еврозоната", обясни Борисов.

Премиерът каза още, че се работи и по инфраструктурата в страната.

"Опитайте се да си представите как от Пловдив отидете през "Струма“ до Солун за часове. Прекрасни места за инвеститори има, прекрасни места да се развиват цехове, да се развият производствата, да се разширяват производствата, туризъм, природни ресурси и енергийната сфера. Пренос на ток, пренос на газ. Какво повече би желал бизнесът", попита Борисов.

В рамките на форума Борисов се срещна с представители на гръцкия бизнес. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Гръцките инвеститори имат интерес да пренасочат нови капитали към България, подчертаха представители на 10 големи компании от южната ни съседка. Те благодариха на българското правителство и на премиера Борисов за стабилната инвеститорска среда в страната, като посочиха, че България е привлекателна за бизнеса с ниските си данъци и добрите финансови показатели, които отчита.

"България е стабилна, гръцките инвестиции масово идват тук, защото е сигурно за парите, които се влагат", беше подчертано от представителите на гръцкия бизнес.

По време на разговорите бяха обсъдени и теми, свързани с банковата стабилност и данъчната политика на правителството.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове