Боряна Димитрова: Шансът да се състави правителство с третия мандат е под 1%

Боряна Димитрова: Шансът да се състави правителство с третия мандат е под 1% - картинка 1

Всички играят на "Черен Петър", никой не иска мандатът да остане у него, коментира социологът

Под 1% е вероятността да се състави правителство с третия мандат. Липсва ясна политическа логика, а българските парламенти капят като есенни листа. 

Това заяви социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" по бТВ. По думите й е ясно, че се върви към трети избори, но трябва политиците да се държат отговорно, за да повярват в парламентарната демокрация хората. Трeтият мандат би могъл да покаже, че българският парламентаризъм има имунни сили, допълни Димитрова. 

Рухна конструктът, създаден през предишните месеци, че партиите на протеста ще направят правителство.  Сега, погледнато математически - ГЕРБ има 63-ма депутати, ИТН - 65, общо 128. Това е мнозитство, а и двете партии обявиха, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат. Няма как да стане, дори всички останали да се обединят, освен ако има игра с кворума, обясни Димитрова. 

Толкова са подвижни пясъците, че не можем да измерим нагласите на избирателите. Засега като че ли има лек спад към ИТН, другите протестни партии задържат подкрепата или имат малък спад, а лек ръст отбелязва БСП, заяви социологът и уточни, че Алфа рисърч ще направи изследване на нагласите за изборите в началото на септември. 

Всички играят на "Черен Петър", ако си спомняте детската игра, никой не иска да остане у него тази карта - мандатът, коментира още Боряна Димитрова.  

В ситуация на хаос и несигурност може да има най-неочаквани ефекти върху електоралното поведение – както за парламентарни, така и за президентските избори, предупреди социологът. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове