Божков не търси правосъдие, а играе на терена на властта

Божков не търси правосъдие, а играе на терена на властта - картинка 1

Евгений Дайнов коментира анонса за бъдещ политически проект на бизнесмена Васил Божков, който е с 11 обвинения, разследван за още 7 тежки престъпления и се укрива в Обединените арабски емирства

Основният въпрос по повод атаката на Васил Божков срещу властта е следният: Той е инстинктивен играч, т.е. не знае, какво ще направи на следващия етап? Или е стратегически играч, водещ дълга война, предварително разчетена по етапи?

Ако е инстинктивен играч, то заявката за политически проект е "екшън" само за днес. Утре ще има друго. Ако играе дълга, стратегическа партия, то утре може и да има нещо друго, но то ще е положено в поредица действия с ясна крайна цел.

Че в последните дни Божков е нацелил някакъв оголен нерв, това личи дори само от внезапната мобилизация (и от доста истеричния тон) на проправителствени интелектуалци в последното денонощие. Ако знае къде са оголените нерви на властта, то и заявката за политически проект може да е отново удар там, където наистина много боли. От тази гледна точка няма никакво значение дали такъв проект ще има или не.

Знакова е обаче масираната подкрепа, поне във Фейсбук, за подобен проект - цял ден не пада под 67 процента. Какви биха могли да бъдат тези хора?

На първо четене изглежда, че това са поне няколко различни групи:

1. Зевзеци, които оценяват разрушителния ефект върху властта от действията на Божков; и му се радват.

2. Пъстра група хора, на които им е писнало от ГЕРБ и са готови да подкрепят всеки противник на Борисов на принципа "врагът на моя враг е мой приятел".

3. Някаква група, която по принцип харесва "силните мъже" и, след като Борисов им е омръзнал в тази роля, търси друг.

При всички положения фактът, че Божков не вади документи, а играе по нервите на властта

подсказва, че той не търси правосъдие. Играе на терена на властта. А точно на този терен точно тези игри обикновено завършват с това, че единият от играещите бива изнасян на носилка.

Записвайки се в групата на зевзеците, ще гледам с интерес кого ще изнесат.

Източник: Дневник

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове