Божков вече е обвинен и за антиките

Божков вече е обвинен и за антиките - картинка 1

БНТ съобщи за "руски граждани", опитващи да го освободят

Прокуратурата повдигна още 4 обвинения на Васил Божков, съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Обвиненията са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. Така срещу Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления.

На 3 февруари реставратори, поемни и вещи лица влязоха в офиса на "Нове холдинг". Поводът е колекцията от артефакти на задържавния в Обединените Арабски емирства (ОАЕ) хазартен бос Васил Божков. По-късно прокуратурата обяви, че част от колекцията му е незаконна.

 

Сийка Милева обясни, че молбата за екстрадиция на Божков от Обединените арабски емирства е над 200 страници. До края на седмицата прокуратурата ще изпрати на Министерството на правосъдието преведената на арабски молба, а ведомството ще изпрати искането до ОАЕ.

Преди дни БНТ цитира свои неназовани източници, според които Божков е придобил собственост в Обединените арабски емирства, което му дава право на резидентски статут, а това може да бъде основание за отказ той да бъде екстрадиран.

Според информация на националната телевизия Божков е направил "постъпки пред чужда държава" да бъде пуснат от ареста незабавно. Според БНТ "източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация", че в Обединените арабски емирства са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на българския бизнесмен от ареста.

Бизнесменът Васил Божков беше задържан в чужбина по разследване за неплащане на такси от хазарт. По-късно се сдоби с обвинения за ръководене на престъпна група, за изнудване, принуда и убийства.

Прокуратурата повдигна обвинения и на приближени до Божков бизнесмени и на последните двама ръководители на Държавната комисия по хазарта. Това са бившият член на Държавната комисия по хазарта Пламен Георгиев и настоящият ръководител на отдел "Контролна дейност" Тодор Марков.

Те допълниха списъка с досегашните обвиняеми по делото, сред които са бизнес партньорите на хазртния бос Георги Попов, Александър Тумпаров и Борис Бекяров, бившият шеф на ДКХ Огнемир Митев и настоящият ръководител на комисията Александър Георгиев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове