БПЦ отстрани Дионисий

БПЦ отстрани Дионисий - картинка 1

Навръх Великден Димитър Мишев прекъсна богослужението със заря

Светият синод на Българската православна църква е отстранил от длъжността предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" скандалният Димитър Мишев (архимандрит Дионисий). В продължение на два дни Синодът не успя да събере кворум като се появиха подозрения, че митрополитите Николай и Антоний умишлено бойкотират заседанието, за да не бъде отстранен Дионисий.

Ситуацията обаче се обърна на 180 градуса с предсрочното завръщане на Варненския митрополит Йоан от Крит,

където се провежда подготвителна среща за Всеправославния събор. Предстои да стане ясно кой ще бъде определен за предсотятел на "Св. Александър Невски" и каква ще е по-нататъшната съдба на скандалния Дионисий.

Припомняме, че петиция на миряни и свещеници, адресирана до Светия синод на БПЦ,

отправи искане да бъде низвергнат скандалният архимандрит Дионисий. Последният предизвика безпрецедентен скандал след като поруга страстната седмица с неканонични действия, а навръх Великден прекъсна богослужението със заря и гвардейски оркестър. След инцидента свещениците от партиаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ обявиха, че няма да служат заедно с Дионисий.

Архимандритът разбуни духовете наскоро и със самоволното си решение да въведе входна такса от 5 лева в "Св. Александър Невски", според подписаната от Дионисий заповед.

Преди малко повече от година категоричната реакция на авторитетни общественици и богослови, които посочиха редица нарушения на Устава на БПЦ, осуети епископската хиротония на Дионисий, предложена лично от патриарх Неофит.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове