Брекзит се отлага до 22 май, ако има сделка

Брекзит се отлага до 22 май, ако има сделка - картинка 1

„Според папата, Адът още е празен. Значи места има много”, каза Туск, попитан дали там има специално място и за британски депутати

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС се съгласиха да отложат Брекзит. Това обяви на пресконференция предесателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори между държавните и правителствени ръководители на ЕС.

Британската министър-председателка Тереза Мей помоли за удължаване до 30 юни на процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор – правният механизъм, по който Обединеното кралство напуска ЕС.

Лидерите на 27-те обаче предложиха отлагане на Брекзит до 22 май, ако британският парламент приеме от третия опит споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, договорено между Брюксел и правителството на Тереза Мей, пише Свободна Европа.

Така Великобритания ще напусне общността преди европейските избори в края на май.

Ако депутатите в Лондон отново отхвърлят сделката, Брекзит се отлага до 12 април, до когато Обединеното кралство трябва да предложи следващи действия или да напусне без сделка. Тогава Лондон може да поиска и ново отлагане.

Тереза Мей ще подложи на трето гласуване в Камарата на общините споразумението за Брекзит следващата седмица. Досега то беше отхвърлено два пъти от депутатите. В консултативен вот обаче те се обявиха против Брекзит без сделка на 29 март и дадоха мандат на Мей да поиска отлагане на напускането.

Мнозинството от Консервативната партия на Мей не подкрепя договорената от нея сделка. Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу изключи трето гласуване на споразумението като се позова на парламентарно правило от 1604 г., според което депутатите не може да бъдат молени да гласуват едно и също предложение два пъти в рамките на една и съща сесия на парламента. Въпреки това обаче гласуване ще има, заяви Тереза Мей.

„Председателю Туск, казахте преди известно време, че има запазено място в Ада за тези, които агитираха за Brexit без план за действие. Мислите ли, че ако споразумението не бъде одобрено, трябва да има още резервации за британски депутати?”, попита журналистка.

„Според папата, Адът още е празен. Значи места има много”, заяви Туск.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове