Брекзит, Сирия, Йемен: какво забравихме заради коронавируса?

Брекзит, Сирия, Йемен: какво забравихме заради коронавируса? - картинка 1

CoviD-19 окупира новините. А какво остава извън фокуса?

Разпространението на коронавируса по света и в България прикова вниманието на обществото. Но какво се случи с други международни проблеми и събития в последния един месец, разказват коресподентите на Би Би Си.

 

Брекзи

Великобритания формално напусна ЕС на 31 януари и сега е в преходен период, който трябва да продължи до 31 декември. По време на него би трябвало да текат преговори за бъдещите отношения между двете страни и правителството в Лондон настоява, че до края на годината трябва да има търговско споразумение. Но дори да не постигне това, то няма да иска удължаване на преходния период, макар да има възможност той да продължи година или две повече.

Засега е минал само един кръг търговски преговори. Втори трябва да се проведе тази седмица чрез видеовръзка.

 

Сирия

Засега примирието в Идлиб продължава. Споразумението от 5 март между Русия и Турция сложи край на една опасна ескалация, в която Анкара изпрати хиляди свои войници през границата в опит да спре сирийската офанзива в последната провинция, която още не е под нейна власт. "Нито Турция, нито Русия смятат примирието да продължи дълго", коментира анализаторът към Международната кризисна група Дарин Халифа. "Ключови въпроси са нерешени" - сред тях и бъдещето на джихадистката групировка "Хаят тахир ал-Шам".
Близо 1 млн. бежанци живеят там на палатки или под открито небе и на практика нямат защита от вируса.

 

Изборите в САЩ

В продължение на месец първичните избори на демократите бяха замразени, докато основният опонент на бившия вицепрезидент Джо Байдън - Бърни Сандърс, не се отказа от надпреварата и не подкрепи конкурента си. Бившият президент Барак Обама също подкрепи публично Байдън, както и повечето от доскорошните му конкуренти, в ясно послание, че партията трябва да се обедини, за да се противопостави на Тръмп през ноември.

Не бе така на изборите през 2016 г., когато Сандърс така и не застана категорично зад Хилъри Клинтън.
Под въпрос сега е кога точно и как Байдън и Тръмп ще бъдат официално номинирани от партиите си. Демократите вече изместиха националната си конвенция от юли за август, а републиканците - за края на същия месец. Но не е сигурно, че действително ще има възможност събитията да се проведат.

 

Йемен

Конфликтът в Йемен продължава вече шеста година и отдавна се смята за "забравената война". През последните седмици боевете се ожесточиха, а през 2016 г. в страната се разпространи епидемия от холера. Сега тя е изправена пред нова безмилостна болест, за която отново не е подготвена.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове