Британски двоен агент разкрива, как спрял трета световна война

Британски двоен агент разкрива, как спрял трета световна война - картинка 1

Всяка вечер Ким Филби изнасял от кабинета си пакет с документи

Филм на ВВС разказва за скандалния британски шпионин Ким Филби, който в продължение на години е шпионирал за руснаците.

Той споделя как е вербован от източногерманската тайна разузнавателна служба на най-високо ниво и е предал своята страна. British News Network BBC пусна онлайн филм базиран на документите на Щази. Това е първият запис, публикуван от MI6 в който агент описва ролята си в Студената война. Записът е от лекция на Филби пред агенти на бившата държавна сигурност на ГДР от 1981 г. с продължителност около час.

Филби емигрира в Русия през 1963 г. споделя, че е вербован от човек с който пиели един-два пъти седмично.

"Ако е имало правилна работа и дисциплина в ШИС (Secret Intelligence Service), това нямаше да е възможно. Но на практика таква нямаше", каза Филби. Всяка вечер той изнасял от кабинета си пакет с документи "Всяка вечер напуснах офиса с доклади, и ги предавах на съветската си връзка." Съдържанието на документите беше архивирано от руснаците и ми бе връщано на следващия ден, разказва Филби. 

Още тогава като главна задача руснаците му поставят да се внедри в британското разузнаване и да предава информация от там. 

В лекцията си в Щази представя в положителна светлина епизод от кариерата си, завършил с жертви.

Като офицер за свръзка с ЦРУ и ФБР във Вашингтон той разкрива на руснаците таен план за изпращането на хиляди албанци в родината им, където да свалят комунистическия режим. Мнозина от тях са избити. Пред агентите на ГДР Филби обяснява, че ако операцията в Албания била извършена успешно, ЦРУ и МИ6 щели да я повторят и в други страни, като България например. Тогава СССР неизбежно щял да се намеси и да се стигне до световен конфликт. Затова смята, че с негова помощ е избегната трета световна война.


Филби умира в Русия през 1988 г. и е погребан в Москва.

Филби е заподозрян в шпионаж през 1951 г. и не е свързван повече с разузнавателни мисии. Пет години по-късно той е освободен от МИ-6. "Прекарах 30 години в лагера на врага", каза Филби във архивен филм на Щази където носи костюм и очила. Той казва че се увлича трайно по комунизма, докато учи в университета в Кеймбридж. Макар да признава, че е роден в семейство от “управляващата класа в британската империя”, казва, че бил привлечен от идеите на комунизма. Твърди, че най-интересният факт, свързан с вербуването му от КГБ, е, че то се случило, защото по това време нямал работа, нито перспективи за такава.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове