Британските войници стават невидими

Британските войници стават невидими - картинка 1

Лондон изпробва супертехнология

1/Британската армия изпробва по-рано тази година „мантия невидимка“ – високотехнологичен камуфлаж, благодарение на който войниците стават невидими дори за ултрачервени и топлинни сензори. Изобретението се казва Vatec и първите полеви тестове са направени в САЩ с войници от 3-ти полеви батальон, пише MailOnline, цитирани от „Фокус“.

Тестовете на готовия за практическото си приложение материал са се провели от 3-ти батальон в Центъра за експериментални военни технологии на американската армия във Форт Бенинг, щата Джорджия. Британските стрелкови части разказват, че дори с най-модерните си устройства за засичане на утрачервени лъчения не могат да намерят войниците от американската армия. Армията на Обединеното кралство заяви намерението си да закупи камуфлажната технология.

Учените, работещи за военните, разработват още една технология, която имитира способността на сепиите и октоподите да се сливат с околната среда. Кожата на морските същества съдържа много пигменти клетки, които реагират при външни стимули, например при опасност от хищник, и променят цвета си.

Напредък при пресъздаването на процеса е постигнат. Модулацията на външния вид се постига с нов материал, разработван от учените в Илинойския университет и Мазачузетския технологичен институт. Долният слой на материала съдържа хиляди миниатюрни, чувствителни към светлина клетки, които засичат цветовете на заобикалящата ги среда. Електрически сигнали активират горния слой, който пресъздава тези цветове чрез чувствителни към светлина багрила. Промяната в цвета става за няколко секунди.

Очакванията са, че до пет години тази технология ще бъде адаптирана, за да се скриват военни машини по време на бойни действия.

„В момента армията харчи милиони долари за разработване на нови камуфлажни мостри, но всички те са статични, не се променят. Ако сложиш мостра, създадена за гора, в пустиня, няма да има ефект. Динамичният камуфлаж би позволил на войниците и машините да се адаптират към заобикалящата ги среда“, каза инженерът Сюенхъ Джао.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове