"Бронзовата къща" беше открита два месеца преди да бъде демонтирана

"Бронзовата къща" беше открита два месеца преди да бъде демонтирана - картинка 1

Автор на конструкцията е живеещият в Австрия български творец Пламен Деянофф

Два месеца преди да бъде демонтирана, т. нар. Бронзова къща на мястото на бившия мавзолей в София бе открита днес. Проектът, който трябваше да символизира българското председателство на Съвета на Европейския съюз, бе завършен в края на юни т.г. след забавяне от няколко месеца. Предвижда се конструкцията да бъде демонтирана в първите дни на 2019 г.

Автор на "Бронзовата къща" е живеещият в Австрия български творец Пламен Деянофф, който присъства на откриването, пише "Дневник". Пред БНТ той заяви, че произведението му струва 2 млн. евро. Финансирането е от спонсори на Деянофф и от австрийската страна. Столична община, чиито представители не присъстваха на откриването, е осигурила средства за осветление и охрана.

По предложение на австрийското посолство Столичният общински съвет одобри поставянето й на мястото на мавзолея за една година през ноември м.г. след серия от обществени обсъждания и тежък дебат. По план кулата трябваше да бъде изградена за началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през януари и да остане до декември. Скулптурата има и символно значение за връзката между България и Австрия, която поема председателството след това.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове