Брюксел иска да държи Западните Балкани "възможно най-близо" до себе си

Брюксел иска да държи Западните Балкани "възможно най-близо" до себе си - картинка 1

През октомври миналата година на Албания и Северна Македония беше казано, че преговорите за членство в ЕС ще бъдат отложени, въпреки основните реформи от тяхна страна

“Наш геостратегически интерес е Западните Балкани да бъдат възможно най-близо до Европейския съюз”.

Това каза в неделя председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Изказването си тя направи по време на неформалната среща на върха в Брюксел между нея и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и представители на шестте държави от Западните Балкани. Целта на срещата беше стратегията за разширяване на Евросъюза и евентуалното започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

От изявленията на фон дер Лайен и Мишел стана ясно, че те желаят Брюксел да поддържа тесни отношения със Западните Балкани, тъй като доверието между двете страни е важно, особено на фона на скорошното омаловажаване на надеждите Северна Македония и Албания да се присъединят към ЕС.

През октомври миналата година на Албания и Северна Македония беше казано, че преговорите за членство в ЕС ще бъдат отложени, въпреки основните реформи от тяхна страна.

По думите на председателя на Европейския съвет в неделя той очаква "откровена, интензивна и открита дискусия" с лидерите на шестте държави от Западните Балкани преди ключовата среща на върха в Загреб през май.

След като френският президент Еманюел Макрон и доминирана от него малка група миналата година наложиха вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания, правителството на социалдемократите в Скопие подаде оставка през януари и предстоят нови избори през април.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността обаче Макрон похвали Еврокомисията за "забележителната работа", която е свършила по реформиране на процеса на разширяване на блока и заяви, че е склонен да подкрепи започване на преговори с двете държави. Той не пропусна обаче да отбележи, че някои от европейските лидери се държат лицемерно, като публично казват, че подкрепят Скопие и Тирана, а в частни разговор споделят, че те не са готови за членство в Евросъюза.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове