Брюксел подкрепя идеята за газов хъб в България

Брюксел подкрепя идеята за газов хъб в България - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Канете е категоричен, че България има силен потенциал да се превърне в лидер

Енергетиката е приоритет не само за ЕС и ЕК, но и за България. Тя е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа. Затова съм изключително доволен от работата, която успяхме да свършим и нещата, които постигнахме от миналата година насам. Това заяви европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов, предава репортер на БГНЕС.

Канете е категоричен, че България има силен потенциал да се превърне в лидер във връзка със създаването на европейски и балкански газов хъб.

„България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всички необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. ЕК и България създадоха и работни групи във връзка със създаването на електричество, но и работна група по отношение и на газа”, добави европейският комисар.

„Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да се разработи този хъб на територията на България”, подчерта още Канете.

Еврокомисарят обясни, че се работи и по интерконектора с Гърция, където нещата вървели добре, а също така и по финализирането на този с Румъния и със Сърбия. „Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС. Има явни възможности и потенциал България да е изключително ключов играч за газовата система на цяла Европа. Имате подкрепа на ЕК. Ние надградихме идеята, работихме цяла година и вече ще имаме истински газов хъб, той ще стане реалност. И високо оценяваме работата, свършена от българския екип, ръководен от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Създаването на интерконектор е трудно нещо, а ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката”, отбеляза още Канете.

Той заяви и че по отношение на България нещата вървят по-ускорено отвсякъде другаде, „защото вашата страна е лидер в усилията за установяване на сигурност по доставките и имате потенциал да станете много важен лидер в Европа”.

„Горд съм, че България е надежден член на ЕС. Това се базира на три неща – постигнахте редуциране на вредните емисии, постигнахте енергийна сигурност и ефективност. Вие вървите в посока на пълната либерализация на вашия енергиен пазар, но зачитате нуждите и на по-уязвимите енергийни консуматори”, каза още Канете.

„Миналата година започнахме с една идея, която беше просто една идея, но вече през годината я материализирахме, защото първо интерконекторите вече са налице, действате и по другите направления и ние искаме да действаме още в тясно сътрудничество с вас, за да сме сигурни, че ще продължим в този дух. Спазва се законодателството на ЕС по отношение на енергетиката, ние искаме да предотвратим кризи, подобни на тези през 2005 г. и 2009 г. Газът тогава се ползваше като политически инструмент и не искаме да се повтаря това. Искаме да има наличностите и способите, за да можем да гарантираме доставките”, категоричен е еврокомисарят.

Той подчерта още веднъж, че България е ключов елемент в тази гаранция и ЕК затова подкрепя българското правителство за разработването на газов хъб на територията на България, за увеличаване на капацитета на вътрешната газопресносна мрежа. /БГНЕС


/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове