Брюксел ще следи Цацаров под лупа, ние го поискахме

Брюксел ще следи Цацаров под лупа, ние го поискахме - картинка 1
Снимка: canal3.bg

България остава под наблюдение, мониторингът за Румъния пада

9/Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия ще могат да помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата и при необходимост - за изготвянето на новата наказателна политика, съобщи Министерството на правосъдието.

Това е договорено на работна среща на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК – Мери Маккарти.

В хода на срещата е представена дейността на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК и са обсъдени възможностите тя да предостави на страната ни техническа експертна

 

помощ за постигане препоръките в евродоклада


по Механизма за сътрудничество и оценка. В последния доклад България беше критикувана сериозно, като буквално се казваше, че заради липсата на реформи е подкопано доверието в способността на българските власти да гарантират правосъдие и да създадат звено за борба с корупцията.

Правосъдният министър Екатерина Захариева е посочила, че страната ни ще търси експертната помощ от Европа за реформата в прокуратурата,

 

изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица

 

по изготвяне на съдебни експертизи. Тя е поискала анализът на експертите да започне не по-късно от средата на април и е получила уверението, че страната ни ще бъде подкрепена.

 

Късно снощи стана ясно, че заради разликата в скоростта на реформите в съдебната система

 

България и Румъния може да бъдат извадени от общия пакет за наблюдение.

 

“Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след среща с румънския премиер Дачиан Чолош в Брюксел.

Наблюдението над Румъния може да бъде снето в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 г.

"Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния", каза още председателят на ЕК.

Очаква се още един доклад за Румъния и България след една година. Дотогава двете страни продължават да вървят заедно.

"В Румъния още преди присъединяването към ЕС направиха институция, годна да се бори с корупцията по високите етажи на властта. По същото време

 

България се посвети на поредица от буфосинхронни уйдурми,


които да прикрият трайния политически консенсус сред политико-бизнес кръговете, че техните висши представители трябва да останат недосегаеми за закона. Положение, което с охота е гарантирано от прокуратурата, лобитата в съдебната власт и другите регулатори и контролни институции, както и от пропагандната машинария, имитираща медии", написа по този повод бившият правосъден министър Христо Иванов в профила си във Фейсбук.

И дава примери: "Последната година е истински връх в това отношение - след масовите антикорупционни протести от 2013 г., след събарянето на КТБ, след активизацията на българските съдии, които поискаха изчистване на съдебната власт, след оголване до ослепителна очевидност на срастването между медийна, икономическа, съдебна и политическа власт в лицето на модела "Пеевски" - мнозинствато във ВСС, водено от главния прокурор и политическата ни класа успяха и през 2016 г да предотвратят началото на реална борба с корупцията и да спрат много от реформите, нужни за демонтажа на този модел."

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове