БСП напуска парламента

БСП напуска парламента - картинка 1

Депутатите от левицата готови да работят почти без заплати до оставката на председателя Димитър Главчев

Депутатите от БСП внесоха искането за отстраняване на парламентарния председател Димитър Главчев и обявиха, че напускат парламента до оставката му, пише Клуб Z.

Днес левицата, предвождана от председателя си Корнелия Нинова, внесе 88 подписа при нужни 80, за да се инициира процедура по отстраняваше на шефа на Народното събрание. 80 от подписите са на БСП, останалите - на ДПС. След което Нинова обяви:

"Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев. Ще участваме в заседанията само по три случая - гласуването на тази оставка, дебатите по бюджета за следващата година и вотът на недоверие. Ще участваме и в заседания на комисии".

Соцлидерът допълни, че всички червени депутати щели да се позиционират през останалото време в избирателните си райони, за да разговарят с гражданите и симпатизантите си по важни за тях теми. Респективно, щели да платят глобите за неизвинените си отсъствия.

Според парламентарния правилник при неизвинено отсъствие от заседание, народният избраник се лишава от дневната си надница. При неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка, равна на две трети от месечното му възнаграждение, а НС поема не повече от една трета от допълнителните му разходи, които се дават за заплати на сътрудници, консултанти, експерти, поддържане на офиси и пр. Ако пък заради липсата на народни избраници не се събира кворум, то на виновниците се удържат 2/3 от дневното възнаграждение.

По маниера на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Нинова обвини политическия опонент в умишлено подклаждане на напрежението преди европредседателството. Тя разказа как във вчерашния ден, преди заедно с депутата Антон Кутев да бъдат изгонени от Главчев от заседание, от левицата имали най-добрите намерения да внесат проект за общо решение на Народното събрание за председателството на Съвета на ЕС, подписано от всички депутати на БСП. Вместо това от ГЕРБ предпочели да "минират националното съгласие по приоритетите". 

В отговор Нинова щяла да търси среща с посланиците на страните от ЕС у нас, за да ги информира за "грубото" погаване на граждански права, на свободата на плурализма, на парламентаризма, демокрацията, на европейските принципи и пр. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове