БСП осигури кворума в парламента, но не събра подкрепа за спиране на концесията на летище София

БСП осигури кворума в парламента, но не събра подкрепа за спиране на концесията на летище София - картинка 1

Корнелия Нинова обеща да спре концесията, когато партията й дойде на власт

Трима депутати от "БСП за България" се регистрираха при набирането на кворум в парламента, макар че партията заяви, че няма да участва в регистрацията до оставката на Валери Симеонов. Поводът - първа точка в дневния ред бе предложението на Корнелия Нинова на концесия да не могат да се дават обекти от забранителния списък за приватизация, с което се прави опит да се спре концесията на летище София.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено, макар че получи подкрепата на БСП, на част от "Обединените патриоти" и на "Воля". "За" бяха 88 народни представители, от които осем от "Атака", против гласуваха 73 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а и 40 представители от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти" се въздържаха.

В 9.00 часа сутринта мнозинството не успя да осигури кворум, тъй като в залата се регистрираха 119 народни представители. Минути по-късно кворум осигуриха 123 депутати. От ГЕРБ нападнаха социалистите, че не се регистрират за собствения си законопроект, но след това се разбра, че кворумът е осигурен от трима червени депутати. Депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов призова за разум и на спиране на игрите с кворума с думите на Цицерон: "Когато Сенатът е смирен, народът полудява". Накрая от ГЕРБ обаче поискаха поименна проверка, на която се наложи повече социалисти да присъстват в залата, за да не се провали кворумът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща да спре концесията на летище София, когато партията й дойде на власт. Тя каза още, че ще се обърне към президента Румен Радев, който бил последователен по темата за националната сигурност, обект от значение за която е летище София. От "Обединените патриоти" призоваха соцуиалистите първо да се отрекат от концесиите, които имат и са в ущърб на държавата. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък обвини Нинова, че краде идеите му.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове