БСП сезира Конституционния съд за следенето на телефоните заради коронавируса

БСП сезира Конституционния съд за следенето на телефоните заради коронавируса - картинка 1

Според левицата тези текстове трябва да бъдат обявени за противоконституционни, тъй като създават възможност за злоупотреби и масово проследяване на голям брой хора и то не само по време на извънредното положение

БСП сезира Конституционния съд заради текстове в закона за извънредното положение, с които се дава възможност Министерството на вътрешните работи да получава достъп до местоположението на телефоните на поставените под карантина граждани заради коронавируса. Става въпрос за промени, направени през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон в закона за електронните съобщения, с които мобилните оператори ще трябва да дадат на полицията информация за местоположението на телефоните без съдебен контрол.

Според БСП тези текстове трябва да бъдат обявени за противоконституционни, тъй като създават възможност за злоупотреби и масово проследяване на голям брой хора и то не само по време на извънредното положение, а докато трае карантината. Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Крум Зарков смята, че проследяването на телефоните нарушава неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията.

БСП иска Конституционният съд да се произнесе принципно и по въпроса за промяната на закони през процедура между първо и второ четене на друг закон, който няма общо с тях - метод, който ГЕРБ използва често. Според Зарков така се правят много лобистки поправки и законови недосмислици.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове