"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 млн. лева

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 млн. лева - картинка 1

Тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към "Булгаргаз"

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов .

Тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към "Булгаргаз".

Задълженията са натрупани в рамките на една година, след като през август 2018 г. Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията.

Павлов обясни, че "Булгаргаз" вече е завела съдебния иск, тъй като има опасност да не може да плати горивото на доставчика си - руската компания "Газпром Експорт".

 

"Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може "Булгаргаз" и не бива "Булгаргаз" да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на "Топлофикация София", категоричен бе шефът на газовата компания.

Той обясни, че никоя компания не може едновременно да покрива огромен дълг, а същевременно да изпълнява задълженията си.

Павлов увери, че предприетите от "Булгаргаз" мерки спрямо "Топлофикация София" са възможно "най-меки и щадящи". По негови думи единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията си до края на този месец.

Той съобщи и че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение, така че от 2020 г. цената на газа за българския пазар да стане значително по-ниска.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове