"Булгартабак - София" затвори

"Булгартабак - София" затвори - картинка 1
Снимка: capital.bg

Фабриката спира окончателно от 1 април, машините се изнасяли за Турция

От сряда работниците във фабриката на Булгартабак в София – „София БТ“ АД са в отпуск и не са на работа – съобщи Биволъ, като се позовава на два независими източника. От охраната са предупредили хората, че не трябва да говорят с медиите. В понеделник фабриката ще бъде пусната отново, за да преработи наличното количество тютюн, а от 1 април спира окончателно.

Преди два дни „Булгартабак Холдинг“ съобщи, че спира износа за Близкия Изток, като обвини за това пресгрупата на Иво Прокопиев „Капитал“, която създала репутационни проблеми на предприятието. Според съобщението на холдинга 400 души можело да бъдат бъдат уволнени. Според Биволъ те са останали без работа в същия ден. Месец преди това депутатът от ДПС Делян Пеевски съобщи, че продава дела си в предприятието, като се аргументира със същите атаки. Изданията публикуваха материали, в които се допуска връзка между забраната за влизане в Турция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и Пеевски с данните на турските специални служби за контрабанда на български цигари в южната ни съседка.

Проблемите на фирмата обаче не са започнали от сряда, пише Биволъ. През последните месеци инвестициите в поддръжката на машините и оборудването са били замразени. Освен това е в ход демонтирането на машини от „София БТ“, които официално ще бъдат преместени в Благоевград. Оттам обаче оборудването ще отпътува за фабриката на Булгартабак „Дувана“ в Баня Лука – Босна (Република Сръбска) – научи Биволъ от отлично осведомен източник.

Експортът към близкоизточните страни е над 75% от целия експорт на „Булгартабак Холдинг“, от който той според официалните си отчети получава около 500 млн. лв годишно. Спирането на износа за тези дестинации означава катастрофален спад в доходите на „Булгартабак“, чийто мажоритарен собственик се крие зад офшорки, но по думите на бившия банкер Цветан Василев става дума за майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, припомня електронното издание.

По данни от 2014 г. „София БТ“ произвежда малко над половината от цигарите, които се експортират от „Булгартабак“ към Дубай и Сирия, като основното количество е към Дубай. Според доклад на турските служби цигарите изнесени за Дубай след това се внасят нелегално в Турция.

В докладите на турските служби се твърди също, че от трафика на цигари се захранват терористични организации, основно ПКК, която е призната от ЕС и САЩ за такава. Делян Пеевски беше поименно посочен в близки до властта турски медии като „император на контрабандата“.

В поредица от разследвания Биволъ показа документи, от които става ясно, че приватизацията на „Булгартабак“ се е случила по престъпна схема с наливането на огромна сума пари (76 млн. евро) с неясен произход, дошла от сметка в Дубай. Произходът на тези пари е най-вероятно контрабандата, осъществявана паралелно на официалния износ чрез същия този Салам Фарадж.

Има подозрения, че в схемата за приватизация са участвали като комисионери премиерът Бойко Борисов, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и близкия до Борисов бизнесмен Александър Сталийски. Такива данни бяха публикувани от финансовия журналист Мирослав Иванов, който цитира преписка между адвокат Сашо Ангелов и Цветан Василев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове