Булгартабак спира износа към Близкия изток

Булгартабак спира износа към Близкия изток - картинка 1

Компанията била жертва на злонамерени атаки и не искала проблеми с репутацията

9/ “Булгартабак” ще преустанови производството и продажбите на продукцията си за Близкия Изток считано от 1 април 2016 година, съобщиха от компанията.

Като причина за решението си от дружеството посочват негативната медийна кампания, която се води срещу “Булгартабак” от фамилия Прокопиеви и медийната им група “Капитал” през последните няколко години, изразяваща се в над 1000 публикации с негативен характер. Според съобщението това дсовело до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск.

С почти същите мотиви

преди месец депутатът от ДПС Делян Пеевски съобщи, че продава дела си в компанията.

Официално Пеевски притежава около 5% от тютюневата компания, които му бяха прехвърлени от майка му Ирена Кръстева.

В последно време зачестиха публикации във връзка с контрабандата на цигари в Турция и връзката между забраната за влизане в страната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Според турските служби за сигурност нелегалният внос на цигари от България е около половината от контрабандата в южната ни съседка и с тези пари се финансира нелегалната кюрдска партия ПКК.

 

Всъобщението на „Булгартабак“ се посочва, че

компанията е осъществявала износа си в съответствие с всички изисквания

на митническото и търговско законодателство, което се доказвало и от множеството митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години. „Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близкия Изток, които оперират в региона над 10 години, тоест те са наследени от времето, когато компанията е била държавна, подчертават от дружеството. Оттам уточняват, че спират износа си за Близкия Изток „с оглед на чувствителната ситуация в региона, за да предотврати въвличането на компанията в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване“.

В изявлението подчертават, че „ефектът от няколкогодишната злонамерена кампания на кръга “Капитал” ще е

загуба на близо 400 работни места в „София БТ“ и „Булгартабак Холдинг“,

което представлява 8% от работещите в Групата “Булгартабак” и свързаните с нея предприятия, сериозни щети за бизнеса ни, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80 % от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства”.

„В същото време фамилия Прокопиеви и претендиращите за обективност журналисти от кръга “Капитал” не са обяснили за грабителското придобиване на предприята “Каолин” и “Дамяница”, за стотиците милиони неплатени банкови кредити в следствие на неуспешните им бизнес начинания, за десетките разбити съдби на живущите в град Меричлери и отровената природа, за ограбването на милионите български потребители с така наречената зелена енергия посредством фотоволтаичните си паркове и така нататък...”, пишат още от дружеството. „Въпреки щетите, които понасяме ние ще продължим развитието на компанията и ще продължим да осигуряваме работни места и сериозни постъпления в бюджета на страната. Но е крайно време държавата да се намеси и да спре подобни безчинства, защото кръга “Капитал” доказано руши българската икономика, а без български бизнес не може да има просперитет и развитие на държавата ни”, завършва съобщението.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове