"Булгартрансгаз" ще предплати строежа на "Турски поток" с аванс от "Газпром"

"Булгартрансгаз" ще предплати строежа на "Турски поток" с аванс от "Газпром" - картинка 1

Получените средства "Булгартрансгаз" ЕАД ще използва за частично погасяване на задължения към основния изпълнител - Обединение "Консорциум Аркад"

Затъналото в дългове държавно дружество "Булгартрансгаз" се похвали във вторник, че ще реализира сериозна икономия чрез въвеждането на схема с авансови плащания.

На 17 юни дружеството предложи на на ползвателите на газопреносната система, резервирали дългосрочен капацитет или възнамеряващи да резервират капацитетни продукти възможността за еднократно авансово плащане на стойността на резервирания дългосрочен капацитет, дисконтирана с 2.7% на годишна база, при резервация за най-малко една година. "Газпром експорт" изрази интерес към офертата и заяви готовност за извършване на авансово плащане на дължими суми за резервация на капацитет по сключен договор за резервиране на капацитет за периода от 01.07.2021 г. до 30.06.2023 г.

Общата дължима сума за периода възлиза на 704 477 888 лв. без ДДС. При прилагането на дисконтов фактор от 2.7% на годишна база сумата за авансовото плащане възлиза на 683 302 760 лв. без ДДС.

Получените средства "Булгартрансгаз" ЕАД ще използва за частично погасяване на задължения към основния изпълнител (Обединение "Консорциум Аркад") на строително-монтажни дейности по трасето на "Турски поток" в България. Газопреносният оператор ще плати предсрочно 461 млн. лв., като по този начин дружеството няма да дължи оскъпяване и ще реализира икономия в размер на над 80 млн. лв. В допълнение, съгласно предложенията на консорциума, "Булгартрансгаз" ЕАД ще реализира допълнителна икономия в размер на 14 641 567 лв., в резултат от допълнителното намаление на процента на дължимото оскъпяване за тригодишен период.

За изпълнител на трасето се води саудитският консорциум "Аркад" (Arkad), но реално българското му поделение е минало под пълен руски контрол, а по трасето на газопровода работят три руски и една беларуска държавна компания със собствени работници и техника, припомня "Капитал".

Наличните средства дават възможност на "Булгартрансгаз" предсрочно да погаси и 65 млн. евро към търговски банки. Така дружеството ще спести още 11 662 232 лв. от разходи за лихви, както и ще възстанови предоставени обезпечения в размер на 24 142 912 лв. Остатъкът от авансовото плащане, в размер на 95 077 109 лв., "Булгартрансгаз" ЕАД ще използва за заплащане на бъдещи оперативни, инвестиционни и финансови разходи.

"Булгартрансгаз" ЕАД ще реализира обща икономия в размер на 106 млн. лв., заплащайки предсрочно задължения към обединение "Консорциум Аркад" и погасявайки задължения към банки чрез авансовото плащане на над 349 млн. евро (683 млн. лева) от страна на ООО "Газпром Експорт", отбелязаха в заключение от компанията.

Реално обаче дружеството е затънало в дългове. Само през 2020 г. "Булгартранграз" успя да завиши задълженията си с 250% до 2.57 млрд. лв. Схемата с авансовите плащания ще лиши компанията от съществени приходи в следващите две години, като тя може да изпадне в затруднения да обслужва останалите си задължения, като например това за изграждането на газовата връзка със Сърбия. Според данни, предоставени на "Капитал" от дружеството, за "Турски поток" към консорциум "Аркад" ще имат да се плащат още около 450 млн. лв., а към банките - над един милиард лева.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове